Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu z Piwniczki Chomika na: soczystą, pełna witamin i mikroelementów sałatę masłową w kremowym sosie oraz cukinie w zalewie curry, doskonałą jako przystawka lub składnik sałatek.
Sałata masłowa w kremowym sosie
Składniki:
– 2 główki sałaty masłowej
– 3 jajka
– 2 łyżki majonezu
– 4 łyżki śmietany 18%
– 1 płaska łyżka cukru pudru
1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki.
2. Sałatę płuczemy i osuszamy, używając wirówki do sałaty.
3. Osuszoną sałatę rwiemy na kawałki – ich wielkość zależy od naszych upodobań.
4. Białka oddzielamy od żółtek i ścieramy na drobnych oczkach tarki, bezpośrednio do sałaty.
5. Żółtka zgniatamy widelcem, wsypujemy cukier puder i ucieramy na gładki krem.
6. Do utartych żółtek dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy.
7. Sosem polewamy sałatę i mieszamy.
Sałata przyrządzona w ten sposób najlepiej smakuje do dań z drobiu i ryb.
film instruktażowy: zobacz tutaj
Cukinia w zalewie curry
Składniki:
– 3 kg cukinii
– 2 l wody
– 450 ml octu 10%
– 500 g cukru
– 2 płaskie łyżki soli
– po 1 łyżce przyprawy curry, ziaren gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
1. Do wody wsypuję wszystkie przyprawy i wlewam ocet. Całość dokładnie mieszam i garnek stawiam na ogniu, zalewa ma się zagotować.
2. W tym czasie umytą cukinię kroję w dowolne małe kawałki. Mogą to był podłużne paski, pół – plastry lub ćwierć -plastry. Przekładam je do czystych i wyparzonych słoików, jak najciaśniej.
3. Gorącą zalewą zalewam cukinię w słoikach, które szczelnie zakręcam i pasteryzuje przez 10 minut. Po upływie tego czasu wyciągam gorące słoiki, odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.
film instruktażowy: zobacz tutaj
Jeśli chcesz zakupić akcesoria lub naczynia kuchenne potrzebne do wykonania konkretnego przepisu, możesz skorzystać z podpowiedzi na stronie naszego partnera: sałata masłowa i cukinia w zalewie curry
Partnerem Wakacyjnego Kącika Kulinarnego jest firma Chomik z Gdowa