Wakacyjny Kącik Kulinarny z Piwniczką Chomika: ogórki małosolne i dżem z czarnej porzeczki

Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu z Piwniczki Chomika na ogórki małosolne z jabłkiem i na dżem z czarnej porzeczki.

 

Ogórki małosolne z jabłkiem

Składniki:
– 1 kg małych ogórków gruntowych
– 2 duże zielone jabłka
– 3 gałązki kopru
– główka czosnku
– pęczek natki pietruszki
– kilka listków czarnej porzeczki lub winorośli
– pieprz ziarnisty
– sól
– 2 l wody

1. 3 łyżki soli rozpuszczamy w 2 litrach przegotowanej wody.

2. Na dnie glinianego naczynia lub słoja układamy połamane gałązki kopru, nać pietruszki i ząbki czosnku. Wsypujemy też 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego.

3. Jabłka kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne i razem z ogórkami układamy płasko w naczyniu.

4. Całość zalewamy chłodną osoloną wodą i przykrywamy gazą lub niezbyt szczelną pokrywą.

Naczynie pozostawiamy w temperaturze pokojowej, w średnio nasłonecznionym miejscu. Już po jednym dniu możemy sprawdzić smak ogórków i zdecydować, czy kisimy dalej. Smacznego!

film instruktażowy: zobacz tutaj

 

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:
– 2 kg owoców czarnej porzeczki
– 1 kg cukru
– 0,5 szklanki wody

1. Porzeczki obrać z szypułek i ogonków, umyć, wsypać do garnka, zalać wodą i zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby owoce puściły sok.

2. Garnek z porzeczkami i cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć ok. pół godziny, mieszając.

3. Po upływie 30 minut sprawdzić konsystencję – porzeczki powinny się lekko rozpaść i zrobić się szkliste.

4. Trzymając garnek cały czas na ogniu, gorący dżem nakładać do wyparzonych i zagrzanych słoiczków. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji do wystygnięcia.

film instruktażowy: zobacz tutaj

Jeśli chcesz zakupić  akcesoria lub naczynia kuchenne potrzebne do wykonania konkretnego dania, możesz skorzystać z podpowiedzi na stronie naszego partnera: ogórki małosolne i dżem z czarnej porzeczki

 

Partnerem Wakacyjnego Kącika Kulinarnego jest firma Chomik z Gdowa

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content