Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu z Piwniczki Chomika na ogórki małosolne z jabłkiem i na dżem z czarnej porzeczki.
Ogórki małosolne z jabłkiem
Składniki:
– 1 kg małych ogórków gruntowych
– 2 duże zielone jabłka
– 3 gałązki kopru
– główka czosnku
– pęczek natki pietruszki
– kilka listków czarnej porzeczki lub winorośli
– pieprz ziarnisty
– sól
– 2 l wody
1. 3 łyżki soli rozpuszczamy w 2 litrach przegotowanej wody.
2. Na dnie glinianego naczynia lub słoja układamy połamane gałązki kopru, nać pietruszki i ząbki czosnku. Wsypujemy też 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego.
3. Jabłka kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne i razem z ogórkami układamy płasko w naczyniu.
4. Całość zalewamy chłodną osoloną wodą i przykrywamy gazą lub niezbyt szczelną pokrywą.
Naczynie pozostawiamy w temperaturze pokojowej, w średnio nasłonecznionym miejscu. Już po jednym dniu możemy sprawdzić smak ogórków i zdecydować, czy kisimy dalej. Smacznego!
film instruktażowy: zobacz tutaj
Dżem z czarnej porzeczki
Składniki:
– 2 kg owoców czarnej porzeczki
– 1 kg cukru
– 0,5 szklanki wody
1. Porzeczki obrać z szypułek i ogonków, umyć, wsypać do garnka, zalać wodą i zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby owoce puściły sok.
2. Garnek z porzeczkami i cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć ok. pół godziny, mieszając.
3. Po upływie 30 minut sprawdzić konsystencję – porzeczki powinny się lekko rozpaść i zrobić się szkliste.
4. Trzymając garnek cały czas na ogniu, gorący dżem nakładać do wyparzonych i zagrzanych słoiczków. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji do wystygnięcia.
film instruktażowy: zobacz tutaj
Jeśli chcesz zakupić akcesoria lub naczynia kuchenne potrzebne do wykonania konkretnego dania, możesz skorzystać z podpowiedzi na stronie naszego partnera: ogórki małosolne i dżem z czarnej porzeczki
Partnerem Wakacyjnego KÄ…cika Kulinarnego jest firma Chomik z Gdowa