Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu z Piwniczki Chomika na dżem agrestowy, który wspomaga trawienie, koi nerwy i ma działanie alkalizujące, a także przepisu na wyjątkowo orzeźwiające mojito bezalkoholowe.
Dżem agrestowy
Składniki:
– 6 kg dojrzałego agrestu
– 3 kg cukru
– 1 kg pomarańczy
– szklanka wody
1. Umyte owoce pozbawiamy szypułek i lekko zgniatamy lub mielimy w ręcznej maszynce do mięsa.
2. Owoce umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą.
3. Z pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do garnka z agrestem, po czym całość zagotowujemy.
4. Kiedy owoce zmiękną i puszczą sok, wsypujemy cukier i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia się.
5. Dżem gotujemy jeszcze ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypalił.
6. Jeszcze gorący nakładamy do wyparzonych, suchych i ciepłych słoiczków, natychmiast zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji będą się studzić.
film instruktażowy: zobacz tutaj
Mojito bezalkoholowe
Składniki:
– 2 l napoju Sprite
– 4 limonki
– ok. 20 listków świeżej mięty
– kostki lodu
– ok. 60 g cukru trzcinowego (10 łyżeczek)
1. Listki mięty siekamy i wrzucamy do naczynia, najlepiej ceramicznego.
2. Sparzone owoce limonki kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na trójkątne plastry.
3. Limonkę i cukier trzcinowy umieszczamy w naczyniu z miętą. Te składniki będziemy teraz ostrożnie rozgniatać. Profesjonaliści mają do tego specjalne narzędzia, a w domowym zaciszu można posłużyć się makutrą i kulą do ucierania.
4. Rozgniecione składniki umieszczamy w słoju lub innym dużym naczyniu. Polecamy butelki o różnej pojemności z dozownikiem.
5. Całość zasypujemy kostkami lodu do ok. 1/2 wysokości naczynia i zalewamy Sprite’em. Gotowe!
film instruktażowy: zobacz tutaj
Jeśli chcesz zakupić akcesoria lub naczynia kuchenne potrzebne do wykonania konkretnego przepisu, możesz skorzystać z podpowiedzi na stronie naszego partnera: dżem agrestowy i mojito bezalkoholowe
Partnerem Wakacyjnego KÄ…cika Kulinarnego jest firma Chomik z Gdowa