Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym kiszona kapusta i przecier pomidorowy.
Przypominamy, że na zakończenie wakacji, wspólnie z partnerem akcji, Firmą Chomik, ogłosimy konkurs. Dziś zdradzamy jakie nagrody czekają na zwycięzców konkursu:
- I miejsce: BECZKA CERAMICZNA 5L ZIELONY + „Przepiśnik” Piwniczki Chomika,
- II miejsce: POJEMNIK CERAMICZNY 3,5L NA OGÓRKI ZE SZCZYPCAMI BIAŁY + „Przepiśnik” Piwniczki Chomika,
- III miejsce: GARNEK CERAMICZNY Z POKRYWĄ 1L ZIELONY + „Przepiśnik” Piwniczki Chomika,
Jeśli w konkursie weźmie udział więcej niż 20 osób, dodatkowo zostaną przyznane nagrody wyróżnienia:
- wyróżnienie: GARNEK CERAMICZNY Z POKRYWĄ 0,5L ZIELONY + „Przepiśnik” Piwniczki Chomika,
- wyróżnienie: POJEMNIK B NA MIÓD 0,3L ZIELONY + „Przepiśnik” Piwniczki Chomika.
Kiszona Kapusta
Składniki:
– 10 kg kapusty
– 5-6 jabłek
– kilka marchewek
– 1 kg soli
– po 1 opakowaniu ziela angielskiego, liścia laurowego i kminku
1. Kroimy kapustę na ćwiartki, odrzucając kaczany i szatkujemy ją do pojemnika (wanienki).
2. Marchewkę obieramy i rozdrabniamy na tarce.
3. Do dużego pojemnika wsypujemy część kapusty, kminku, ziela angielskiego, liści laurowych, startej marchewki i ok. 300 g soli, i zaczynamy mieszać.
4. Po wymieszaniu dosypujemy następną partię kapusty i pozostałych składników.
5. Wymieszaną całość wkładamy całość do słoja wielofunkcyjnego.
6. Dodajemy do tego również jabłka (w całości) i ugniatamy.
7. Otwarty słój umieszczamy w ciepłym miejscu w plastikowej misce, aby przyspieszyć proces kiszenia.
Film instruktażowy: zobacz tutaj
Przecier pomidorowy
Składniki:
– 5 kg pomidorów z dużą zawartością miąższu
– ewentualnie: sól do smaku, pieprz, ulubione zioła
1. Umyte pomidory kroimy na ćwiartki, ósemki lub w dużą kostkę i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Stawiamy na ogniu i stale mieszając, smażymy ok. pół godziny, aż się rozpadną.
2. Pomidorową papkę przecieramy – najlepiej przy użyciu ręcznego przecieraka. Skórki, pestki i twardsze części pomidorów odrzucamy.
3. Przecier jeszcze raz stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak długo, aż po odparowaniu nadmiaru wody uzyskamy pożądaną gęstość, ale równie dobrze możemy uznać przecier za gotowy tuż po jego zagotowaniu – wszystko zależy od naszych preferencji.
4. Na końcu możemy go doprawić solą i ulubionymi ziołami, ale równie dobrze można pozostawić przecier bez dodatków – będzie wtedy bardziej uniwersalny.
5. Gorący przecier nakładamy do wyparzonych i ciepłych słoiczków, które natychmiast zakręcamy.
6. Dla pewności słoiki z przecierem zapasteryzujemy, tym razem metodą na sucho, czyli podgrzewając je w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upływie tego czasu pozostawiamy je w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Film instruktażowy: zobacz tutaj
Jeśli chcesz zakupić akcesoria lub naczynia kuchenne potrzebne do wykonania konkretnego przepisu, możesz skorzystać z podpowiedzi na stronie naszego partnera: kapusta kiszona i przecier pomidorowy.
Partnerem Wakacyjnego Kącika Kulinarnego jest firma Chomik z Gdowa