Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym ogórki po żydowsku i śliwki w zalewie korzennej.
Przypominamy, że na zakończenie wakacji, wspólnie z partnerem akcji, Firmą Chomik, ogłosimy konkurs. Dziś zdradzamy jakie nagrody czekają na zwycięzców konkursu:
- I miejsce: BECZKA CERAMICZNA 5L ZIELONY + „Przepiśnik” Piwniczki Chomika,
- II miejsce: POJEMNIK CERAMICZNY 3,5L NA OGÓRKI ZE SZCZYPCAMI BIAŁY + „Przepiśnik” Piwniczki Chomika,
- III miejsce: GARNEK CERAMICZNY Z POKRYWĄ 1L ZIELONY + „Przepiśnik” Piwniczki Chomika,
Jeśli w konkursie weźmie udział więcej niż 20 osób, dodatkowo zostaną przyznane nagrody wyróżnienia:
- wyróżnienie: GARNEK CERAMICZNY Z POKRYWĄ 0,5L ZIELONY + „Przepiśnik” Piwniczki Chomika,
- wyróżnienie: POJEMNIK B NA MIÓD 0,3L ZIELONY + „Przepiśnik” Piwniczki Chomika.
Ogórki po żydowsku
Składniki:
– 4 kg ogórków gruntowych
– posiekany pęczek natki pietruszki, selera i kopru
– 1 duża cebula i 2 duże marchewki pokrojone w plastry
Zalewa:
– 5 szklanek wody
– 1 szklanka octu
– 2 łyżki soli
– 1 szklanka cukru
1. Składniki na zalewę umieścić w jednym garnku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
2. Umyte ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na 4 części.
3. Do każdego ze słoików włożyć po jednej płaskiej łyżce natki selera, pietruszki i kopru, jeden plasterek cebuli i 5 plasterków marchwi, następnie układać ogórki pionowo jak najciaśniej.
4. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić i pasteryzować słoiki przez 10 minut.
zobacz film instruktażowy:
Śliwki w zalewie korzennej
Składniki:
– 3 kg śliwek węgierek średnio dojrzałych – nie za twardych, nie za miękkich
– 3 szklanki cukru
– 3 szklanki wody
– 3/4 szklanki octu 10%
– po 1 łyżeczce goździków, cynamonu, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
1. Śliwki myjemy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, następnie dokładnie płuczemy zimną wodą – pozwoli nam to pozbyć się woskowego nalotu na owocach.
2. Rozpoczynamy od przygotowania zalewy. Do wody wsypujemy cukier i wszystkie przyprawy, wlewamy ocet. Całość dobrze mieszamy, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
3. W tym czasie umyte śliwki przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Owoce układamy w słoikach jak najciaśniej.
4. Kiedy zalewa się zagotuje, zalewamy nią śliwki w słoikach, aż zakryje owoce. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy ok. 25 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy je z wody, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia (w przypadku pasteryzacji na mokro) lub pozostawiamy do wystygnięcia w otwartym piekarniku (pasteryzacja na sucho).
zobacz film instruktażowy:
Jeśli chcesz zakupić akcesoria lub naczynia kuchenne potrzebne do wykonania konkretnego przepisu, możesz skorzystać z podpowiedzi na stronie naszego partnera: śliwki w zalewie korzennej i ogórki po żydowsku
Partnerem Wakacyjnego Kącika Kulinarnego jest firma Chomik z Gdowa