W roli głównej: cukinia i bakłażan

Sezon na cukinie i bakłażany trwa. Przyglądniemy się im bliżej i podpowiemy co można dobrego z nich przyrządzić.

Bakłażany-najlepsze do jedzenia są te młode, gdyż nie mają wyczuwalnej goryczy. Przed przyrządzeniem warzywo myjemy i usuwamy listki kwiatu wraz z nasadą. Bakłażana nie obieramy, gdyż mógłby utracić wiele wartości odżywczych. W celu pozbycia się goryczy najlepiej posypać go solą i skropić sokiem z cytryny. Natomiast posypanie bakłażana solą przed smażeniem zmniejszy wchłanianie przez niego tłuszczu. Ciekawostką jest, że bakłażan uznawany za warzywo,  z botanicznego punktu widzenia został zaklasyfikowany do owoców, jako jagoda. Znany jest również pod takimi nazwami jak: oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna. Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs. Bogaty jest w potas, wapń i magnez.

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju.  Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku.

Polecamy:

Placuszki cukiniowe

IMG_9929

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 1 jajko
  • 2 łyżki czubate mąki
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • duża garść świeżo startego parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sos jogurtowy:

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej mięty

Do dekoracji polecamy świeżą papryczkę chili.

Placuszki z cukinii:
Cukinie umyj, oskrob obieraczką do warzyw ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na durszlak, posól i odstaw na pól godziny, aby zmiękła i puściła sok. Odciśnij resztki soku-wody i przełóż cukinię do miski. Wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz i parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki na rumiany kolor z każdej strony. (Jeden placuszek, to jedna łyżka ciasta cukiniowego.)

Sos jogurtowy:
Do jogurtu dodaj czosnek przeciśnięty przez praske, oraz posiekane zioła i dokładnie wymieszaj. (Jeśli nie przepadasz za koperkiem czy miętą zastąp je tym czym lubisz np.szczypiorkiem). Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Pamiętaj, żeby nie przesadzać z solą, bo placuszki są słone, gdyż cukinia była solona. Jeśli masz ochotę posyp placuszki dodatkowo drobno posiekaną świeżą papryczką chili, będą ładnie wyglądać z czerwonym akcentem.

makaron rigatoni z bakłażanem

rigatonizbakłażanem61

Składniki:

  • 1 bakłażan czarny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów (po 400 gr) krojonych
  • 1 łyzka octu balsamicznego
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 kule mozzarelli
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili – opcjonalnie

Zacznij od pokrojenia bakłażana w plastry, a potem w niewielką kostkę. Na dużej patelni rozgrzej około 5 łyżek oliwy z oliwek, a następnie wrzuć bakłażana i zamieszaj. Smaż przez 8 minut na średnim ogniu.
Teraz dorzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kiedy lekko się zrumienią dołóż pomidory i ocet balsamiczny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz nieco pikantne dania dołóż płatki suszonej chili według uznania. Całość duś przez około 15 minut, a potem dolej śmietanę.
W międzyczasie do gotującej się i posolonej wody wrzuć makaron i ugotuj go al dente, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Kiedy odcedzisz makaron, sos powinien być już gotowy. Wrzuć makaron z powrotem do garnka, w którym się gotował i wymieszaj z sosem. Wrzuć też małe cząstki mozzarelli oraz część posiekanych listków bazylii i wymieszaj. Podawaj od razu. Posyp makaron pozostałą bazylią. Możesz też użyć parmezanu do posypania potrawy wedle uznania. Smacznego!

musaka

WP_20150730_010

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 cukinie,
  • 50-70 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 400 ml mleka
  • 80 g masła
  • 65g mąki
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
  • 3,4 opakowania sera typu greckiego
  • 1 żółtk0
  • sól
  • pieprz

Do przygotowania musaki potrzebne nam będzie naczynie żaroodporne oraz opiekacz z funkcją grilla (może też być piekarnik z tą funkcją). Bakłażany z cukinią można też podsmażyć na patelni na oliwie (tak jest w wersji oryginalnej tego przepisu), jednak wtedy warzywa znacznie bardziej są nasiąknięte tłuszczem. Osobiście wolę opieczenie tych warzyw na grillu.

Zaczynamy od przygotowania bakłażanów i cukinii: warzywa myjemy i kroimy na około centymetrowe plastry. Następnie je solimy i układamy na rozgrzanym grillu (przed włożeniem warzyw smarujemy oliwą płyty opiekacza, bądź blaszkę- jeśli pieczemy w piekarniku). Trzymamy je ok 7-8 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Jeśli obsmażamy je na patelni z oliwą, należy warzywa odsączyć na ręczniku papierowym.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu pomidorowego z mięsem. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Wszystko razem mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy  mleko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtko. Mieszamy.

Kiedy wszystko mamy przygotowane układamy na dnie naczynia bakłażan, następnie cukinie, na to wykładamy sos pomidorowy z mięsem. Całość polewamy sosem beszamelowym a na niego kruszymy ser typu greckiego.

źródło: www.poradnikzdrowie.pl, www.niam.pl, www.mamsmak.pl (przepis na placuszki i makaron), www.naginamyprzepisy.pl (musaka)

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content