DziÅ› prezentujemy pierogi wykonane przez naszÄ… czytelniczkÄ™, PaniÄ… JoasiÄ™. Przepis pochodzi z książki „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego PRZYgdowskieSMAKI”. Jak pisze Pani Joanna „polecam te pysznoÅ›ci z myÅ›lÄ… o Å›wiÄ™tach. Jest jeszcze czas na próbÄ™ generalnÄ… w kuchni 🙂 .Sprawdzone – szybko znikajÄ… ze stoÅ‚u „.
Cały czas czekamy na kolejne propozycje Waszych sprawdzonych przepisów na  świąteczne dania i ciasta.
Pierogi z kapustÄ… i grzybami (KGWÂ Bilczyce)
Składniki ciasta:
- 1/2kg mÄ…ki
- 3 żółtka
- łyżeczka masła
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Z wymienionych składników zagnieść ciasto ciepłą wodą tak by ciasto było elastyczne i rozwałkować i nakładać farsz.
Farsz:
- 30dag pieczarek lub grzybów leśnych (mogą być szuszone)
- 40dag kapusty
- 15 dag masła
- zółtko
- 1 cebula
- pieprz, sól
Wykonanie farszu:
Pieczarki umyć, pokroić drobno. Pokrojoną cebulę przysmażyć w połowie ilości masła, na drugiej połowie masła przysmażyć spażoną wcześniej kapustę. Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku, nakładać farsz na ciasto i sklejać pierogi. Ugotować.
Gdy chcemy pierogi podpieczone wtedy roztrzepujemy 2 żółtka i smarujemy nimi pierogi i wkładamy do piekarnika, podpiekamy na złoty kolor.