W KÄ…ciku Kulinarnym pierogi z kapustÄ… i grzybami

DziÅ› prezentujemy pierogi wykonane przez naszÄ… czytelniczkÄ™, PaniÄ… JoasiÄ™. Przepis pochodzi z książki „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego PRZYgdowskieSMAKI”. Jak pisze Pani Joanna „polecam te pysznoÅ›ci z myÅ›lÄ… o Å›wiÄ™tach. Jest jeszcze czas na próbÄ™ generalnÄ… w kuchni 🙂 .Sprawdzone – szybko znikajÄ… ze stoÅ‚u „.

Cały czas czekamy na kolejne propozycje Waszych sprawdzonych przepisów na  świąteczne dania i ciasta.

15203186_10210249818056074_4713595685459052896_n

Pierogi z kapustą i grzybami (KGW  Bilczyce)

Składniki ciasta:

  • 1/2kg mÄ…ki
  • 3 żółtka
  • Å‚yżeczka masÅ‚a
  • ¼ Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie ciasta:

Z wymienionych składników zagnieść ciasto ciepłą wodą tak by ciasto było elastyczne i rozwałkować i nakładać farsz.

Farsz:

  • 30dag pieczarek lub grzybów leÅ›nych (mogÄ… być szuszone)
  • 40dag kapusty
  • 15 dag masÅ‚a
  • zółtko
  • 1 cebula
  • pieprz, sól

Wykonanie farszu:

Pieczarki umyć, pokroić drobno. Pokrojoną cebulę przysmażyć w połowie ilości masła, na drugiej połowie masła przysmażyć spażoną wcześniej kapustę. Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku, nakładać farsz na ciasto i sklejać pierogi. Ugotować.

Gdy chcemy pierogi podpieczone wtedy roztrzepujemy 2 żółtka i smarujemy nimi pierogi i wkładamy do piekarnika, podpiekamy na złoty kolor.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content