W Kąciku kulinarnym: domowa tortilla

Dziś w kąciku kulinarnym polecamy domową tortillę. Często korzystamy z gotowych placków, w których nie brakuje „chemii”. Może warto spróbować zrobić je samemu? Są równie dobre i na pewno zdrowsze.

tortilla2

Ciasto na tortille pszenną (8 szt):

  • 1 szklanka mąki pszennej (przesianej)
  • 1/4 łyżeczki grubej soli
  • 1,5 łyżki smalcu (można zamienić na olej)
  • ok 1/3 szklanki gorącej wody

Rozpuszczamy smalec w gorącej wodzie. Następnie wlewamy mieszankę do mąki z solą, mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy kilka minut ręką. Kiedy cisto jest gładkie i elastyczne formujemy go w kulę i zostawiamy w przykrytej folią misce na ok. godzinę (może być trochę krócej). Po tym czasie dzielimy ciasto na osiem równych części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie koła. Placki tortilli pieczemy na patelni, z dnem z powłoką nieprzywierającą, bez tłuszczu, po 45-60 sekund z każdej strony. Placki maja być blade z brązowymi plamkami. Aby placki były bardziej elastyczne, możemy zawijać te upieczone na zwilżoną wodą ścierkę. Podajemy z ulubionym nadzieniem. Jeśli tortillę przygotowaliśmy wcześniej, przed podaniem możemy je podgrzać na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.

Przygotowanie wersji kukurydzianej jest takie same jak w przypadku tortilli pszennych. Zatem poniżej podaję tylko składniki, oraz propozycje na dwa farsze z kurczakiem.

Ciasto na tortille kukurydziane:

  • pół szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • pół szklanki mąki kukurydzianej (przesianej)
  • 1/4 łyżeczki grubej soli
  • 1 łyżka tłuszczu (smalcu, masła lub oleju)
  • 1/3 szklanki gorącej wody (jeśli ciasto zbyt zbite można dolać więcej wody)

Przykładowe nadzienie:

  • sos do posmarowania tortilli: wymieszana musztarda z majonezem (1:2)
  • mix sałat
  • grilowana lub podsmażona na patelni pierś kurczaka pokrojona w kostkę lub paski, może być tylko osolona lub w przyprawach do drobiu
  • kiełki rzodkiewki
  • ogórek świeży pokrojony w półtalarki
  • pokrojony pomidor lub pomidorki koktajlowe
  • sos: 2 łyżki oliwy lub oleju wymieszane z sokiem z cytryny (do smaku)
  • sól i pieprz

Możemy układać pojedynczo składniki na posmarowaną sosem tortillę, lub wymieszać wszystko  razem, jak sałatkę, a następnie układać na placki. Zawinąć tortillę i smacznego!

Propozycja nr 2:

  • kurczak (jak wyżej)
  • papryka czerwona pokrojona w cienkie paski
  • ogórek pokrojony w słupki
  • awokado pokrojone w paski, skropione sokiem z cytryny
  • pomidor w paski
  • mix salat lub sałata masłowa

sos do posmarowania tortilli: majonez z musztardą (2:1)
Placki smarujemy sosem, następnie układamy warzywa i zawijamy.

tortilla1

smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content