Przedszkole Samorządowe w Gdowie po raz pierwszy przystąpiło do udziału w ogólnopolskiej akcji „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”. Celem podjętych działań było zwrócenie uwagi społeczności przedszkolnej na istotę chleba w żywieniu człowieka, podkreślenie wartości odżywczych i zdrowotnych chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz pogłębienie świadomości i postawy prozdrowotnej.
W poniedziałek 16 października, wcześniej przygotowany zakwas, podzielony został do kubeczków, a rodzice wraz z przepisem na upieczenie chleba mogli zabrać go do domu. Chętnych było bardzo dużo, pod koniec dnia nie została ani jedena porcja. Zadanie rodzin polegało na trzy dniowym „dokarmianiu” zakwasu, następnie upieczeniu chleba w domu i przyniesieniu dwóch, trzech kromek do przedszkola. Zostały one przeznaczone na wykonanie kanapek. Rodzice nie zawiedli, pachnącego, domowego chleba nie brakowało. Na piątkowy poranek zaproszone zostały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gdowie, które w pięknych regionalnych strojach pomogły dzieciom robić pyszne, zdrowe i kolorowe kanapki. Przy okazji można było usłyszeć opowieści jak dawniej piekło się chleb i jak ważny był on w każdym domu.
To jednak nie jedyne działania podjęte w tej akcji w przedszkolu. O chlebie była mowa cały tydzień. Dzieci poznały historię powstania mąki, a następnie procesu wypieku chleba w piekarniach. W tym celu przedszkolaki zostały zaproszone do piekarni Państwa Sidor w Gdowie, piekarni GS Gdów oraz piekarni Państwa Stawarskich w Biskupicach gdzie bacznie obserwowały pracę piekarzy.
Starsze przedszkolaki odbyły również wycieczkę do młyna w Pierzchowie gdzie przyglądały się pracy młynarza. Udały się też do Izby Regionalnej w Niepołomicach. Poznały tam tradycyjne sposoby pieczenia chleba. Miały możliwość samodzielnie formować rogaliki, obserwować ich pieczenie i zabrać je do domu.
Chleb także pieczony był w przedszkolu. Chętni rodzice przybyli do przedszkolnej kuchni ze specjalnymi wypiekaczami chleba, pokazali innym jak prosto można samodzielnie upiec chleb we własnym domu. Z częścią wypieków przedszkolaki udały się do Szkoły Podstawowej w Gdowie i częstowały starszych kolegów. Z degustacją dotarli też do Urzędu Gminy, gdzie zapoznali z ideą akcji pracowników i pana wójta.
W kolejnym dniu z pysznym chlebem dzieci pojechały do Podolan odwiedzając osoby niepełnosprawne w tamtejszej Fundacji. Jak co roku obchodziliśmy wspólnie „Święto Drzewa, Pieczonego ziemniaka” a od tego roku również „Święto Chleba”.
Zwieńczeniem i podsumowaniem tego niezwykłego tygodnia było wykonanie prac plastycznych związanych z chlebem. Najlepsze prace można będzie podziwiać również na wystawie w Bibliotece Publicznej w Gdowie.
[Not a valid template]