Dziś prezentujemy przepisy sprawdzone i nadesłane przez naszą czytelniczkę, Panią Justynę.
Bardzo dziękujemy.
Domowe lody truskawkowe
Przepis pół kilo truskawek, dwa banany, 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego, jak ktoś chce może dodać do smaku cukier puder. Ja nie daję 🙂 Następnie to wszystko blendujemy na gładką masę i przelewamy do pojemników na lody. Ja mam te z IKEI..  i mrozimy. Takie lody można robić z różnych owoców.
Blondie, czyli brownie z białą czekoladą, z truskawkami
Przepis pochodzi z Książki Moje Wypieki, jednak jak zaznaczyła Pani Justyna, z własnej inicjatywy dodała połówki truskawek na wierzch ciasta, a ominęła migdały.
Składniki:
- 150 g białej czekolady, posiekanej
- 80 g masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mÄ…ki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- truskawki
- 50 g czekolady białej, posiekanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić.
W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę. Na końcu wrzucić  posiekaną białą czekoladę (50 g), wymieszać.
Ciasto przelać do wyÅ‚ożonej papierem foremki do brownies (nieduża, pÅ‚ytka forma o wymiarach 15 x 28 cm lub mniejszej). UÅ‚ożyć na wierzch truskawki i  piec w temperaturze 180ºC okoÅ‚o 25 – 30 minut.
Smacznego :-).