Truskawkowe szaleństwo c.d

Dziś prezentujemy przepisy sprawdzone i nadesłane przez naszą czytelniczkę, Panią Justynę.

Bardzo dziękujemy.

Domowe lody truskawkowe

IMG_20160608_120718

Przepis pół kilo truskawek, dwa banany, 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego, jak ktoś chce może dodać do smaku cukier puder. Ja nie daję 🙂 Następnie to wszystko blendujemy na gładką masę i przelewamy do pojemników na lody. Ja mam te z IKEI..  i mrozimy. Takie lody można robić z różnych owoców.

IMG_20160608_120654

 

Blondie, czyli brownie z białą czekoladą, z truskawkami

Przepis pochodzi z Książki Moje Wypieki, jednak jak zaznaczyła Pani Justyna, z własnej inicjatywy dodała połówki truskawek na wierzch ciasta, a ominęła migdały.

V__72AF

Składniki:

  • 150 g białej czekolady, posiekanej
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • truskawki
  • 50 g czekolady białej, posiekanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić.

W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę. Na końcu wrzucić  posiekaną białą czekoladę (50 g), wymieszać.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem foremki do brownies (nieduża, płytka forma o wymiarach 15 x 28 cm lub mniejszej). Ułożyć na wierzch truskawki i  piec w temperaturze 180ºC około 25 – 30 minut.

Smacznego :-).

V__981B(1)

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content