DziÅ› proponujemy tartÄ™ z truskawkami oraz koktajl z mango i truskawek
Tarta z truskawkami
Składniki:
kruche ciasto:
- 100g masła
- 50g margaryny
- 2 szklanki maki
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki zimnego mleka
krem śmietankowy:
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 3 łyżki cukru (jeśli budyń zawiera cukier dodaj tylko 1 łyżkę cukru)
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- 50g masła
dekoracja owocowa:
- 1/2 opakowania galaretki
- 3/4 szklanki wrzÄ…tku
- 1/2 kg owoców: np. truskawek, malin, jagód lub jeżyn
Wyjmij masło i margarynę z lodówki, pokrój nożem na małe kawałeczki i połącz z mąką oraz cukrem. Ja to zawsze robię nożem siekając tłuszcz razem z pozostałymi składnikami aż powstanie kruszonka. Następnie dodaje płyny w tym wypadku zimne mleko i zagniatam krótko tak by powstała spójna masa. Owiń ciasto szczelnie folią i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kształt koła. Nawiń ciasto delikatnie na wałek i rozwiń na formie do tarty uprzednio wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta, odetnij lub, jeśli nie jest go zbyt dużo wywiń z powrotem do wnętrza foremki, co umocni brzegi. Rozgrzej piekarnik do 190 C. Ponakłuwaj spód widelcem, rozłóż na wierzch papier do pieczenia i wysyp fasolki lub ryż aby obciążyć ciasto. Piecz przez około 10 minut, a następnie zdejmij delikatnie papier i obciążenie w postaci fasoli i piecz dalej, aż się zarumieni na lekko złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie ugotuj krem. Do niewielkiego rondelka wlej 1 ½ szklanki mleka, a do kolejnej ½ szklanki mleka wsyp cukier, mąkę i budyń. Dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Kiedy mleko zacznie się gotować, zacznij wlewać mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając. Masa stanie się dość gęsta i należy ją gotować jeszcze przez około 2 minuty, cały czas mieszając, aby straciła mączny posmak. Mi zawsze przywiera do dna także po skończeniu gotowania przekładam masę budyniową do miseczki. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puszystą masę. Powoli dodawaj, po 1 łyżce chłodnego budyniu do masła. Miksuj, aż składniki połączą się na gładką masę.
Gotowy krem wyłóż na kruchy spód, układaj truskawki np. przekrojone na pół według uznania. Galaretkę rozpuść we wrzątku, a kiedy zacznie tężeć pomaluj nią za pomocą pędzelka owoce, aby się pięknie lśniły i dłużej zachowały świeżość oraz kształt. Tak przygotowaną tartę włóż do lodówki na 1 godzinę, aby krem i galaretka się zsiadły.
Podawaj tartę samą albo przybraną listkami mięty lub polewą czekoladową.
Przepis pochodzi ze strony MamSmak.pl
Koktajl z mango i truskawek– inwencja twórcza naszej redakcyjnej koleżanki
- 1 dojrzałe mango
- 400 g truskawek
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki cukru pudru
Najpierw przygotowujemy owoce: mango obieramy ze skórki i oddzielamy od pestki. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki.
Bierzemy dwa naczynia. Do każdego wlewamy po połowie jogurtu (do mango można dać mniej, aby smak był bardziej intensywny). Do pierwszego dodajemy łyżkę śmietany i pokrojone mango,blendujemy.
W drugim naczyniu łączymy łyżkę śmietany, jogurt, truskawki i cukier puder. Blendujemy. Do szklanek nalewamy koktajl z mango, a następnie delikatnie łyżką dolewamy koktajl truskawkowy.
Bardzo łatwy, szybki, i pyszny deser, a przy tym ładnie wygląda.
smacznego!