Torcik brownie z kremem fistaszkowym

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis na torcik brownie z kremem fistaszkowym. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę, zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki, z małymi zmianami. Polecamy!

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 135 g masła
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 80 g mąki pszennej
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 150 g cukru
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%, w temperaturze pokojowej
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masła orzechowego

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Roztapiamy masło na niedużej mocy palnika. Do masła dodajemy posiekaną czekoladę,  mieszając od czasu do czasu, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W osobnej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym.  Do jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy tylko do połączenia się składników.

Okrągłą formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, sam spód. Przelewamy masę brownie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 – 180ºC przez około 25 minut.

Masa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Składniki mieszamy razem mikserem.

Sos karmelowy:

W płaskim rondelku lub na niedużej patelni umieszczamy wodę i cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy na średnią moc palnika, i gotujemy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotujemy dalej, kilkanaście minut, nie mieszając  aż syrop zacznie zmieni kolor na bursztynowo – złoty.  Ściągamy z palnika i ostrożnie wlewamy kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Mieszamy, aż kremówka połączy się całkowicie z karmelem. Odstawiamy do wystudzenia (sos zgęstnieje).

Orzeszki wysypujemy na suchą patelnię. Podprażamy na średniej mocy palnika, do zrumienienia orzeszków, często mieszając. Studzimy.

Wystudzone ciasto brownies przekrawamy na 2 blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu fistaszkowego, i przykrywamy drugim blatem. Resztę kremu kładziemy na wierzch, a na krem  wysypujemy podprażone orzeszki ziemne. Wierzch polewamy sosem karmelowym.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content