Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis na torcik brownie z kremem fistaszkowym. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę, zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki, z małymi zmianami. Polecamy!
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 135 g masła
- 3/4 szklanki jasnego brÄ…zowego cukru
- 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 80 g mÄ…ki pszennej
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1/4 szklanki wody
- 150 g cukru
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%, w temperaturze pokojowej
- 150 g solonych orzeszków ziemnych
- 250 g serka mascarpone
- 200 g masła orzechowego
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Roztapiamy masło na niedużej mocy palnika. Do masła dodajemy posiekaną czekoladę, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Okrągłą formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, sam spód. Przelewamy masę brownie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 – 180ºC przez około 25 minut.
Masa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki mieszamy razem mikserem.
Sos karmelowy:
W płaskim rondelku lub na niedużej patelni umieszczamy wodę i cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy na średnią moc palnika, i gotujemy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotujemy dalej, kilkanaście minut, nie mieszając aż syrop zacznie zmieni kolor na bursztynowo – złoty. Ściągamy z palnika i ostrożnie wlewamy kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Mieszamy, aż kremówka połączy się całkowicie z karmelem. Odstawiamy do wystudzenia (sos zgęstnieje).
Orzeszki wysypujemy na suchą patelnię. Podprażamy na średniej mocy palnika, do zrumienienia orzeszków, często mieszając. Studzimy.
Wystudzone ciasto brownies przekrawamy na 2 blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu fistaszkowego, i przykrywamy drugim blatem. Resztę kremu kładziemy na wierzch, a na krem wysypujemy podprażone orzeszki ziemne. Wierzch polewamy sosem karmelowym.