Torcik brownie z kremem fistaszkowym

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis na torcik brownie z kremem fistaszkowym. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę, zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki, z małymi zmianami. Polecamy!

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 135 g masÅ‚a
  • 3/4 szklanki jasnego brÄ…zowego cukru
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 80 g mÄ…ki pszennej
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 150 g cukru
  • 1/3 szklanki Å›mietany kremówki 36%, w temperaturze pokojowej
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masÅ‚a orzechowego

Ciasto:

Wszystkie skÅ‚adniki powinny być w temperaturze pokojowej. Roztapiamy masÅ‚o na niedużej mocy palnika. Do masÅ‚a dodajemy posiekanÄ… czekoladÄ™,  mieszajÄ…c od czasu do czasu, aż siÄ™ rozpuÅ›ci. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W osobnej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym.  Do jajek wlewamy przestudzonÄ… czekoladÄ™, mieszamy. NastÄ™pnie dodajemy przesianÄ… mÄ…kÄ™ i mieszamy tylko do poÅ‚Ä…czenia siÄ™ skÅ‚adników.

OkrÄ…gÅ‚Ä… formÄ™ o Å›rednicy 21 cm wykÅ‚adamy papierem do pieczenia, sam spód. Przelewamy masÄ™ brownie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 – 180ºC przez okoÅ‚o 25 minut.

Masa:

Wszystkie skÅ‚adniki powinny być w temperaturze pokojowej.  SkÅ‚adniki mieszamy razem mikserem.

Sos karmelowy:

W pÅ‚askim rondelku lub na niedużej patelni umieszczamy wodÄ™ i cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy na Å›redniÄ… moc palnika, i gotujemy do momentu aż cukier siÄ™ caÅ‚kowicie rozpuÅ›ci. Gotujemy dalej, kilkanaÅ›cie minut, nie mieszajÄ…c  aż syrop zacznie zmieni kolor na bursztynowo – zÅ‚oty.  ÅšciÄ…gamy z palnika i ostrożnie wlewamy kremówkÄ™ (masa zacznie siÄ™ mocno pienić). Mieszamy, aż kremówka poÅ‚Ä…czy siÄ™ caÅ‚kowicie z karmelem. Odstawiamy do wystudzenia (sos zgÄ™stnieje).

Orzeszki wysypujemy na suchą patelnię. Podprażamy na średniej mocy palnika, do zrumienienia orzeszków, często mieszając. Studzimy.

Wystudzone ciasto brownies przekrawamy na 2 blaty. Na pierwszy blat wykÅ‚adamy poÅ‚owÄ™ kremu fistaszkowego, i przykrywamy drugim blatem. ResztÄ™ kremu kÅ‚adziemy na wierzch, a na krem  wysypujemy podprażone orzeszki ziemne. Wierzch polewamy sosem karmelowym.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content