Testujemy przed Tłustym Czwartkiem

Trwa karnawał, jednak w tym roku jest dość krótki, bo już 9 lutego mamy tzw. ostatki. Przepis na pączki to jeden z najbardziej poszukiwanych przepisów w karnawale, a zwłaszcza przed Tłustym Czwartkiem, który już za 2 tygodnie.

Dziś prezentujemy przepis wypróbowany przez naszą redakcyjną koleżankę. Zachęcamy Was do przysyłania nam swoich ulubionych przepisów karnawałowych wraz ze zdjęciami, na adres: redakcja@mojgdow.pl

„PÄ…czki na caÅ‚ych jajach”

paczki-npowe

Składniki (na ok. 20-25 sztuk):

  • 600 g mÄ…ki pszennej + kilka Å‚yżek do podsypywania
  • 2 jajka+ 1 żółtko
  • 100 g roztopionego masÅ‚a
  • 70 g cukru (można część dać cukru waniliowego)
  • pół Å‚yżeczki soli
  • 1,5 Å‚yżki spirytusu (lub rumu)
  • 250-300 ml letniego mleka (w przepisie oryginalnym byÅ‚o 250 ml, jednak ja daÅ‚am 300ml ponieważ moje ciasto byÅ‚o zbyt zbite)
  • 25 g drożdży
  • olej, do smażenia
  • marmolada do nadziewania

Na początku należy rozprowadzić drożdże z łyżką cukru i mąki w 2-3 łyżkach ciepłego mleka. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).

Po tym czasie wyłożyć delikatnie ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować, i wykrawać za pomocą szklanki kółka. Możemy na każde z nich nałożyć marmoladę i przykryć drugim kółkiem zlepiając boki, lub trochę naciągnąć kółko w dłoniach, nałożyć marmoladę i zlepić, formując kulkę.
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony.
Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia.
Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content