Trwa karnawał, jednak w tym roku jest dość krótki, bo już 9 lutego mamy tzw. ostatki. Przepis na pączki to jeden z najbardziej poszukiwanych przepisów w karnawale, a zwłaszcza przed Tłustym Czwartkiem, który już za 2 tygodnie.
Dziś prezentujemy przepis wypróbowany przez naszą redakcyjną koleżankę. Zachęcamy Was do przysyłania nam swoich ulubionych przepisów karnawałowych wraz ze zdjęciami, na adres: redakcja@mojgdow.pl
„PÄ…czki na caÅ‚ych jajach”
Składniki (na ok. 20-25 sztuk):
- 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
- 2 jajka+ 1 żółtko
- 100 g roztopionego masła
- 70 g cukru (można część dać cukru waniliowego)
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu)
- 250-300 ml letniego mleka (w przepisie oryginalnym było 250 ml, jednak ja dałam 300ml ponieważ moje ciasto było zbyt zbite)
- 25 g drożdży
- olej, do smażenia
- marmolada do nadziewania
Na początku należy rozprowadzić drożdże z łyżką cukru i mąki w 2-3 łyżkach ciepłego mleka. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).
Po tym czasie wyłożyć delikatnie ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować, i wykrawać za pomocą szklanki kółka. Możemy na każde z nich nałożyć marmoladę i przykryć drugim kółkiem zlepiając boki, lub trochę naciągnąć kółko w dłoniach, nałożyć marmoladę i zlepić, formując kulkę.
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony.
Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia.
Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.