Szparagi- skarbnica witamin i składników mineralnych

Rozpoczął się sezon szparagowy. Trzeba to wykorzystać. Szparagi są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:

  • kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
  • witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • asparagina – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
  • wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
  • glutation – wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
  • błonnik – poprawia perystaltykę jelit;
  • inulina – probiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;
(źródło:www.poradnikzdrowie.pl (zobacz))

Dziś prezentujemy przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla, sprawdzony i odrobinę zmodyfikowany przez naszą redakcyjną koleżankę.

makaron penne z zielonymi szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym

szparagi

składniki:

  • 1 pęczek obranych zielonych szparagów
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 350-400 g makaronu penne
  • 15 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz i sól do smaku

Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem (ja na chwilę włożyłam miskę z wodą do zamrażarki i do takiej lodowatej wody wrzuciłam szparagi).

Do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucamy makaron penne. Można dodać kilka kropel oleju.  Makaron gotujemy al dente od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedzamy.

Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy masło, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski.

Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.

Smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content