6 lipca w Centrum Kultury w Gdowie odbyło się spotkanie z podróżnikiem panem Jędrzejem Majką zatytułowane „Podróże za smakiem”. Pan Jędrzej podzielił się z przybyłymi kilkoma tajemnicami dotyczącymi przypraw. Można było dowiedzieć się m.in: skąd pochodzi najlepszy na świecie pieprz, dlaczego wanilia tylko w Meksyku jest zapylana w sposób naturalny, na fladze którego kraju znajduje się gałka muszkatołowa i co to są muszkatołowe kwiaty czy jaka jest najdroższa na świecie przyprawa.
Na spotkaniu można było usłyszeć wiele ciekawych informacji. Opowieści snuły się przez niemal dwie godziny, które upłynęły bardzo szybko, a wszystko to w atmosferze wspaniałych aromatów przypraw, które można było dotknąć, powąchać, a nawet wygrać w ogłaszanych przez pana Jędrzeja konkursach. Gość doradzał też jak nie dać się oszukać przyprawowym oszustom.
Wśród wielu ciekawostek Pan Jędrzej zdradził jak powinien zachowywać się w wodzie prawdziwy szafran.
To wszystko i jeszcze więcej można znaleźć w książce pana Jędrzeja Majki, zatytułowanej „Podróże za smakiem”, którą można było zakupić podczas wczorajszego wieczoru. Prelekcja odbyła się w ramach spotkań „My kobiety” zorganizowanego w Centrum Kultury w Gdowie przez gdowski GOPS, pod patronatem pani Pauliny Kosiniak – Kamysz.