Sałatki- pomysł na menu sylwestrowe

Dziś, w ostatniej części, naszego krótkiego cyklu o przekąskach sylwestrowych, proponujemy sałatki. Także dziś korzystamy z przepisów Kasi i Iwony.

 

Sałatkę z mini mozzarellą:

mini mozzarela

Składniki:

  • 1 opakowanie mini mozzarellek lub 1 kula mozzarelli
  • 1/2 opakowania mix sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii

Dressing pomidorowy:

  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki do dekoracji:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • grzanki

Przygotowanie:

Na płaski, duży talerz wysyp odpowiednią ilość sałaty. Na nich rozrzuć listki bazylii i kuleczki mozzarelii. Jeśli używasz jednej dużej kuli mozzarelli, to porwij ją na małe kawałeczki i również rozrzuć. Następnie umyj pomidorki i podziel każdy na ćwiartki oraz rozrzuć na wierzchu.
Teraz przygotuj dressing. Za pomocą blendera zmiksuj na prawie gładką masę pomidorki suszone z niewielką ilością oleju ze słoiczka po pomidorach. Do masy pomidorowej dolej oliwę z oliwek, aby ją nieco rozrzedzić i dokładnie wymieszaj. Przygotowanym dressingiem skrop wierzch sałatki (nie mieszaj z resztą składników). Na koniec posyp sałatkę odrobiną soli i pieprzu oraz skrop octem balsamicznym. Podawaj z grzankami lub samodzielnie.

Źródło: www.mamsmak.pl

Sałatka z brokułami

brokol_2

Składniki:

  • 2 brokuły
  • ok. 30 dag wędzonego boczku
  • ok. 25 dag żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 garści pestek słonecznika
  • 1 garść łuskanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Boczek tniemy na cienkie plasterki i podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni, do zarumienia, ale trzeba uważać, aby nie zrobiły się skwarki. W międzyczasie gotujemy na półtwardo brokuły podzielone na różyczki (warzywa wrzucamy na wrzącą osoloną wodę). Po zdjęciu boczku z patelni na wytopionym tłuszczu prażymy słonecznik z orzechami, co jakiś czas mieszając, aby nam się nie przypaliły. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy żółty ser. Przed połączeniem wszystkie składniki muszą być chłodne.

W szerokim naczyniu układamy: warstwę brokułów, które polewamy 1/3 połączonego majonezu ze śmietaną, na to kładziemy po kole:i ser, boczek i prażone orzechy ze słonecznikiem. Powtarzamy układanie  wszystkich warstw zaczynając od brokułów. Na wierzchu polewamy niewielką ilością sosu.

źródło: www.naginamyprzepisy.pl

Polecamy!

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content