Dziś, w ostatniej części, naszego krótkiego cyklu o przekąskach sylwestrowych, proponujemy sałatki. Także dziś korzystamy z przepisów Kasi i Iwony.
Sałatkę z mini mozzarellą:
Składniki:
- 1 opakowanie mini mozzarellek lub 1 kula mozzarelli
- 1/2 opakowania mix sałat
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
Dressing pomidorowy:
- 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Dodatki do dekoracji:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- grzanki
Przygotowanie:
Na płaski, duży talerz wysyp odpowiednią ilość sałaty. Na nich rozrzuć listki bazylii i kuleczki mozzarelii. Jeśli używasz jednej dużej kuli mozzarelli, to porwij ją na małe kawałeczki i również rozrzuć. Następnie umyj pomidorki i podziel każdy na ćwiartki oraz rozrzuć na wierzchu.
Teraz przygotuj dressing. Za pomocą blendera zmiksuj na prawie gładką masę pomidorki suszone z niewielką ilością oleju ze słoiczka po pomidorach. Do masy pomidorowej dolej oliwę z oliwek, aby ją nieco rozrzedzić i dokładnie wymieszaj. Przygotowanym dressingiem skrop wierzch sałatki (nie mieszaj z resztą składników). Na koniec posyp sałatkę odrobiną soli i pieprzu oraz skrop octem balsamicznym. Podawaj z grzankami lub samodzielnie.
Źródło: www.mamsmak.pl
Sałatka z brokułami
Składniki:
- 2 brokuły
- ok. 30 dag wędzonego boczku
- ok. 25 dag żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 garści pestek słonecznika
- 1 garść łuskanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Boczek tniemy na cienkie plasterki i podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni, do zarumienia, ale trzeba uważać, aby nie zrobiły się skwarki. W międzyczasie gotujemy na półtwardo brokuły podzielone na różyczki (warzywa wrzucamy na wrzącą osoloną wodę). Po zdjęciu boczku z patelni na wytopionym tłuszczu prażymy słonecznik z orzechami, co jakiś czas mieszając, aby nam się nie przypaliły. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy żółty ser. Przed połączeniem wszystkie składniki muszą być chłodne.
W szerokim naczyniu układamy: warstwę brokułów, które polewamy 1/3 połączonego majonezu ze śmietaną, na to kładziemy po kole:i ser, boczek i prażone orzechy ze słonecznikiem. Powtarzamy układanie wszystkich warstw zaczynając od brokułów. Na wierzchu polewamy niewielką ilością sosu.
źródło: www.naginamyprzepisy.pl
Polecamy!