Sałatki- pomysł na menu sylwestrowe

Dziś, w ostatniej części, naszego krótkiego cyklu o przekąskach sylwestrowych, proponujemy sałatki. Także dziś korzystamy z przepisów Kasi i Iwony.

 

Sałatkę z mini mozzarellą:

mini mozzarela

Składniki:

  • 1 opakowanie mini mozzarellek lub 1 kula mozzarelli
  • 1/2 opakowania mix saÅ‚at
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pÄ™czka Å›wieżej bazylii

Dressing pomidorowy:

  • 1/2 sÅ‚oiczka pomidorów suszonych w oleju
  • 2-3 Å‚yżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki do dekoracji:

  • 1 Å‚yżka octu balsamicznego
  • grzanki

Przygotowanie:

Na płaski, duży talerz wysyp odpowiednią ilość sałaty. Na nich rozrzuć listki bazylii i kuleczki mozzarelii. Jeśli używasz jednej dużej kuli mozzarelli, to porwij ją na małe kawałeczki i również rozrzuć. Następnie umyj pomidorki i podziel każdy na ćwiartki oraz rozrzuć na wierzchu.
Teraz przygotuj dressing. Za pomocą blendera zmiksuj na prawie gładką masę pomidorki suszone z niewielką ilością oleju ze słoiczka po pomidorach. Do masy pomidorowej dolej oliwę z oliwek, aby ją nieco rozrzedzić i dokładnie wymieszaj. Przygotowanym dressingiem skrop wierzch sałatki (nie mieszaj z resztą składników). Na koniec posyp sałatkę odrobiną soli i pieprzu oraz skrop octem balsamicznym. Podawaj z grzankami lub samodzielnie.

Źródło: www.mamsmak.pl

Sałatka z brokułami

brokol_2

Składniki:

  • 2 brokuÅ‚y
  • ok. 30 dag wÄ™dzonego boczku
  • ok. 25 dag żółtego sera
  • 3 Å‚yżki majonezu
  • 2 Å‚yżki Å›mietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 garÅ›ci pestek sÅ‚onecznika
  • 1 garść Å‚uskanych orzechów wÅ‚oskich

Przygotowanie:

Boczek tniemy na cienkie plasterki i podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni, do zarumienia, ale trzeba uważać, aby nie zrobiły się skwarki. W międzyczasie gotujemy na półtwardo brokuły podzielone na różyczki (warzywa wrzucamy na wrzącą osoloną wodę). Po zdjęciu boczku z patelni na wytopionym tłuszczu prażymy słonecznik z orzechami, co jakiś czas mieszając, aby nam się nie przypaliły. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy żółty ser. Przed połączeniem wszystkie składniki muszą być chłodne.

W szerokim naczyniu ukÅ‚adamy: warstwÄ™ brokułów, które polewamy 1/3 poÅ‚Ä…czonego majonezu ze Å›mietanÄ…, na to kÅ‚adziemy po kole:i ser, boczek i prażone orzechy ze sÅ‚onecznikiem. Powtarzamy ukÅ‚adanie  wszystkich warstw zaczynajÄ…c od brokułów. Na wierzchu polewamy niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… sosu.

źródło: www.naginamyprzepisy.pl

Polecamy!

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content