Dziś proponujemy sałatkę z kurczakiem, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie bądź lekki obiad.
Składniki:
- Sałatka lodowa lub rzymska
- PierÅ› z kurczaka,
- olej
- Przyprawa do kurczaka
- Pomidor
- Ogórek
- Czerwona papryka
- 2 kromki chleba na grzanki, zioła prowansalskie
- Sos: majonez, jogurt naturalny, musztarda
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę lub paski i posypujemy przyprawą do kurczaka. Warzywa myjemy, ogórka obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki: paprykę w paski, pomidora w ósemki, a ogórka w grubsze pól talarki.
Kurczaka smażymy na małej ilości oleju, nie za długo, na dużym ogniu, aby był soczysty.
Chleb kroimy w drobną kostkę, oprószamy ziołami prowansalskimi, a następnie dodając niewielką łyżkę masła robimy na patelni mini grzanki.
Przygotowujemy sos: 4 łyżki majonezu łączymy z łyżeczką musztardy i łyżką jogurtu. Mieszamy.
Na talerzach układamy sałatę, wykładamy na nią mięso, warzywa i polewamy sosem. Na wierzchu posypujemy grzankami.