Kilka dni temu zachęcaliśmy Was do wspólnej zabawy w naszej sondzie. Zapytaliśmy w niej o Wasze ulubione danie wigilijne. 50% ankietujących wybrało Kapustę z grochem.
Zatem prezentujemy składniki oraz przepis
Składniki
2 kg kapusty kiszonej
0,5 kg grochu łuskanego (połówki)
4 cebule
2 kostki rosołowe wołowe Knorr
2 łyżki smalcu
pieprz czarny mielony
sól
Opis przygotowania
Groch opłukać namoczyć na noc (gotować w tej samej wodzie) do momentu aż się rozgotuje i zgęstnieje)w trakcie gotowania mieszać nie dopuścić do przypalenia.Z kostek rosołowych Knorr sporządzić bulion,którym podlejemy w trakcie gotowania kapustę.Kapustę odcisnąć z soku, przepłukać wodą odcisnąć ,pokroić.Włożyć do garnka podlać bulionem gotować do miękkości. 4 cebule obrać pokroić na plasterki zeszklić na smalcu na patelni.Dodać do kapusty.Gdy kapusta jest miękka dodać ugotowany groch.Dodać sól i pieprz do smaku.
[Not a valid template]