Rożki Babci Sabiny

Do redakcji portalu wpłynął pierwszy przepis kulinarny. Serdecznie dziękujemy Justynie, a Was drodzy czytelnicy zachęcamy do wypróbowania nadesłanego przepisu i dzielenia się z nami Waszymi ulubionymi recepturami. Przypominamy, że w tym tygodniu czekamy na przepisy z wykorzystaniem drożdży.

 

rogale

„U nas w domu, o tych rożkach zawsze się mówi „rożki babci Sabiny”, bo właśnie moja babcia przekazała nam ten przepis. To u niej na stole najczęściej gościły te pyszne rogale. Babcia zazwyczaj robiła je z powidłem lub czekoladą, ja czasem robię też z jabłkami lub bananami lub czekoladą i bananami. Zachęcam do wypróbowania przepisu, u nas w domu cieszy się dużym uznaniem.

składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • powidło (lub inne nadzienie)

Przygotowujemy zaczyn z drożdży: w szklance  łączymy pokruszone drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i 1-1,5 łyżki ciepłego mleka. Czekamy, aż drożdże zaczną rosnąć.
Na stolnicy łączymy mąkę, zaczyn z drożdżami, posiekaną margarynę i mleko. Ciasto zagniatamy. Można włożyć na 30 minut do lodówki, ale nie jest to konieczne.
Rozwałkujemy ciasto dość cienko, ale tak aby dało się zwijać. Wykrawamy trójkąty. Na nie nakładamy po trochę powidła i zwijamy tak, aby utworzyć rożek. Gotowe rożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.”

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content