Do redakcji portalu wpłynął pierwszy przepis kulinarny. Serdecznie dziękujemy Justynie, a Was drodzy czytelnicy zachęcamy do wypróbowania nadesłanego przepisu i dzielenia się z nami Waszymi ulubionymi recepturami. Przypominamy, że w tym tygodniu czekamy na przepisy z wykorzystaniem drożdży.
„U nas w domu, o tych rożkach zawsze siÄ™ mówi „rożki babci Sabiny”, bo wÅ‚aÅ›nie moja babcia przekazaÅ‚a nam ten przepis. To u niej na stole najczęściej goÅ›ciÅ‚y te pyszne rogale. Babcia zazwyczaj robiÅ‚a je z powidÅ‚em lub czekoladÄ…, ja czasem robiÄ™ też z jabÅ‚kami lub bananami lub czekoladÄ… i bananami. ZachÄ™cam do wypróbowania przepisu, u nas w domu cieszy siÄ™ dużym uznaniem.
składniki:
- 1/2 kg mÄ…ki
- 1 kostka margaryny
- 4 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- powidło (lub inne nadzienie)
Przygotowujemy zaczyn z drożdży: w szklance łączymy pokruszone drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i 1-1,5 łyżki ciepłego mleka. Czekamy, aż drożdże zaczną rosnąć.
Na stolnicy łączymy mąkę, zaczyn z drożdżami, posiekaną margarynę i mleko. Ciasto zagniatamy. Można włożyć na 30 minut do lodówki, ale nie jest to konieczne.
RozwaÅ‚kujemy ciasto dość cienko, ale tak aby daÅ‚o siÄ™ zwijać. Wykrawamy trójkÄ…ty. Na nie nakÅ‚adamy po trochÄ™ powidÅ‚a i zwijamy tak, aby utworzyć rożek. Gotowe rożki przekÅ‚adamy na blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.”