Zachęcamy do wypróbowania przepisu na drożdżowe rogaliki. Przepis dostaliśmy od Pani Anny, która reprezentowała ze swoimi koleżankami naszą gminę na Targach Agroturystycznych w Krakowie. I wśród różnych pyszności,które Panie przygotowały, były także rogaliki drożdżowe.
Składniki (na dużą porcję):
- 4 szkl mÄ…ki
- kostka margaryny
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki drożdży
- łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- śmietana 18% (ok 300-350 g)
- marmolada
Drożdże mieszamy z cukrem, nastÄ™pnie zagniatamy wszystkie skÅ‚adniki razem (Å›mietany dajemy „ile weźmie ciasto”). Ciasto rozwaÅ‚kowujemy, kroimy na trójkÄ…ty. Na każdy nakÅ‚adamy marmoladÄ™ i zwijamy w rogalik. Ciastka pieczemy do momentu, aż siÄ™ zarumieniÄ…, w temperaturze 170 stopni.