Rogaliki wg przepisu Pani Anny z KGW Wieniec

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na drożdżowe rogaliki. Przepis dostaliśmy od Pani Anny, która reprezentowała ze swoimi koleżankami naszą gminę na Targach Agroturystycznych w Krakowie. I wśród różnych pyszności,które Panie przygotowały, były także rogaliki drożdżowe.

WP_20160428_001

Składniki (na dużą porcję):

  • 4 szkl mÄ…ki
  • kostka margaryny
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki drożdży
  • Å‚yżka cukru
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • Å›mietana 18% (ok 300-350 g)
  • marmolada

Drożdże mieszamy z cukrem, nastÄ™pnie zagniatamy wszystkie skÅ‚adniki razem (Å›mietany dajemy „ile weźmie ciasto”). Ciasto rozwaÅ‚kowujemy, kroimy na trójkÄ…ty. Na każdy nakÅ‚adamy marmoladÄ™ i zwijamy w rogalik. Ciastka pieczemy do momentu, aż siÄ™ zarumieniÄ…, w temperaturze 170 stopni.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content