Radio Kraków promuje nasze lokalne produkty

Dziś w kąciku kulinarnym chcemy Wam zaprezentować 2 lokalne wyroby: podpłomyk i herbatę niegowicką, o których na antenie Radia Kraków opowiadała niedawno Pani Maria Mleczko, Przewodnicząca Gminnej Rady KGW w Gdowie. Nasze produkty znalazły się w poniedziałkowym cyklu „Kuchnia Regionalna”.  Przepis na tradycyjny podpłomyk znalazł się także w książce PRZYgdowskieSMAKI.

Podpłomyk

WP_20160812_011

Rozczyn:
30 dag mąki
5 dag drożdży
Sól, łyżeczka cukru, woda
Ciasto na podpłomyki:
70 dag mąki
woda
3 cebule
½ kostki masła

Wykonanie:
Mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, sól, cukier i wodę, po czym odstawiamy do czasu, aż wyrośnie rozczyn. Następnie dodajemy 70 dag mąki i troszkę wody, mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy okrągły placek o średnicy ok. 40 cm i 1,5 cm grubości, powierzchnię smarujemy masłem i obficie posypujemy pokrojoną w małe półksiężyce cebulą. Pieczemy aż podpłomyk się zarumieni.

3 lata temu, 9.10.2013, podpłomyk został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to ten sam przepis, wg. którego robiono podpłomyki dla księdza Karola W0jtyły, kiedy był wikariuszem w Niegowici.

Posłuchaj co o podpłomyku mówiła na antenie Radia Pani Mleczko:Radio Kraków- Podpłomyk

Herbata niegowicka

df298311fc7c7b07f5cb30bd5fb59233_wide

Fot. Kalina Szyszka-Treppa (www.radiokrakow.pl)

Jest to przepis, który przechodzi z pokolenia na pokolenie. Tajemnicą smaku są bardzo dobre składniki: mięta suszona z własnego ogródka i sok z poziomek, także z własnej uprawy.

Aby przygotować litr herbaty musimy dodać wywar dobrze zaparzonej mięty (1/s szkl), 1/2 szklanki soku z poziomek oraz dwie łyżki soku z cytryny, wodę. Nie musimy tej herbaty słodzić.

A tak o przygotowaniu herbaty opowiadała na antenie Pani Maria Mleczko: posłuchaj

źródło: www.radiokrakow.pl, PRZYgdowskieSMAKI

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content