Dziś w kąciku kulinarnym chcemy Wam zaprezentować 2 lokalne wyroby: podpłomyk i herbatę niegowicką, o których na antenie Radia Kraków opowiadała niedawno Pani Maria Mleczko, Przewodnicząca Gminnej Rady KGW w Gdowie. Nasze produkty znalazły się w poniedziałkowym cyklu „Kuchnia Regionalna”. Przepis na tradycyjny podpłomyk znalazł się także w książce PRZYgdowskieSMAKI.
Podpłomyk
Rozczyn:
30 dag mąki
5 dag drożdży
Sól, łyżeczka cukru, woda
Ciasto na podpłomyki:
70 dag mąki
woda
3 cebule
½ kostki masła
Wykonanie:
Mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, sól, cukier i wodę, po czym odstawiamy do czasu, aż wyrośnie rozczyn. Następnie dodajemy 70 dag mąki i troszkę wody, mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy okrągły placek o średnicy ok. 40 cm i 1,5 cm grubości, powierzchnię smarujemy masłem i obficie posypujemy pokrojoną w małe półksiężyce cebulą. Pieczemy aż podpłomyk się zarumieni.
3 lata temu, 9.10.2013, podpłomyk został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to ten sam przepis, wg. którego robiono podpłomyki dla księdza Karola W0jtyły, kiedy był wikariuszem w Niegowici.
Posłuchaj co o podpłomyku mówiła na antenie Radia Pani Mleczko:Radio Kraków- Podpłomyk
Herbata niegowicka
Fot. Kalina Szyszka-Treppa (www.radiokrakow.pl)
Jest to przepis, który przechodzi z pokolenia na pokolenie. Tajemnicą smaku są bardzo dobre składniki: mięta suszona z własnego ogródka i sok z poziomek, także z własnej uprawy.
Aby przygotować litr herbaty musimy dodać wywar dobrze zaparzonej mięty (1/s szkl), 1/2 szklanki soku z poziomek oraz dwie łyżki soku z cytryny, wodę. Nie musimy tej herbaty słodzić.
A tak o przygotowaniu herbaty opowiadała na antenie Pani Maria Mleczko: posłuchaj
źródło: www.radiokrakow.pl, PRZYgdowskieSMAKI