Pulpety w sosie pomidorowo – paprykowym z ryżem

DziÅ› w KÄ…ciku Kulinarnym prezentujemy pulpety w sosie pomidorowo – paprykowym z ryżem wg. przepisu Pani Ani.

(4 porcje, łatwe)

Produkty:

  • miÄ™so mielone drobiowe 0.5 kg,
  • 2 pomidory, pół czerwonej papryki,
  • zÄ…bek czosnku, 1 cebula, 1 jajko,
  • 1 Å‚yżka buÅ‚ki tartej, 1 Å‚yżka mÄ…ki,
  • oliwa, sól, pieprz, kurkuma, pasta pomidorowa, pasta paprykowa,
  • Å›wieża bazylia

Mięso wymieszać z jajkiem, roztartym czosnkiem, bułką, posolić, popieprzyć, zrobić kulki, obtoczyć w mące. Na oliwie zrumienić cebulkę, dodać pokrojone w kostkę: pomidory, paprykę, poddusić, dodać 1 łyżeczkę pasty pomidorowej i 1 łyżeczkę pasty paprykowej, dodać sól i pieprz opcjonalnie, zalać dwiema szklankami wody, gotować 5 minut, zmniejszyć ogień, delikatnie włożyć pulpety i gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Ryż ugotować dodając 1 łyżeczkę kurkumy. Nałożyć na talerz: ryż, na to pulpety, polać sosem, posypać bazylią. Można też zrobić wersję bez papryki i pasty paprykowej.

               Smacznego

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content