Za nami Mikołaj, do Świąt pozostały już tylko niespełna trzy tygodnie. To dobra pora, aby pomyśleć o menu świątecznym. Mamy do zaplanowania dania i desery na trzy dni, trzy dni! które zwykle spędzamy przy stole. Czy w tym roku będziemy tradycyjni, czy może bardziej nowocześni? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby to co dobre i sprawdzone spotkało się na świątecznym stole z czymś nieznanym. Zapraszamy Was, dzielcie się swoimi ulubionymi przepisami. Czekamy na Wasze propozycje dań wigilijnych, obiadowych, przystawek, i dodatków, ale też ciast i deserów świątecznych, piszcie na: redakcja@mojgdow.pl.
Serię przepisów świątecznych rozpoczniemy od dwóch przepisów na muffiny piernikowe. To propozycja naszej redakcyjnej koleżanki, która przetestowała je pierwszy raz w tamtym roku. Jak twierdzi, to dobra opcja dla tych, którzy nie zdążą przygotować tradycyjnych pierniczków. Ponieważ ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, można już dziś przeprowadzić test, i zdecydować czy zagoszczą na naszym świątecznym stole.
[Not a valid template]
Pierwszy przepis pochodzi ze strony „przepisy na muffiny”.
Składniki:
- 50 g masła
- 1 szklanka maki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 4 łyżki orzechów włoskich i 4 łyżki płatków migdałowych
Ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę – po czym dodajemy jajko i nadal miksujemy. Po połączeniu składników dodajemy miód, przyprawę do piernika i kakao. Na koniec wsypujemy mąkę i sodę oraz wlewamy mleko (nie prosto z lodówki). Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy rozdrobnione migdały i orzechy, których należy zostawić trochę do posypania muffin na wierzchu.
Do papilotek/foremek silikonowych nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu posypujemy migdałami i orzechami (można je lekko docisnąć do ciasta).
Piec przez niespełna 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Kolejny przepis jest inspirowany przepisem ze strony Moje Wypieki:
Składniki:
- 1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
- 1/2 szklanki mÄ…ki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki ciemnego brązowego cukru lub trochę mniej niż pół szklanki zwykłego białego cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika (daję taką czubatą)
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka
-  6 łyżek miodu
- 1 jajko
- 50 g (połowa tabliczki) posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 średniej wielkości jabłko starte na tarce o dużych oczkach
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną, w drugim składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, jogurt, mleko i miód. Przelać składniki mokre do suchych i delikatnie, krótko wymieszać. Do masy dołożyć starte jabłko oraz czekoladę. Ciasto przełożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 20-25 minut w temperaturze 190ºC.