Przepisy bożonarodzeniowe -czas zacząć..

Za nami Mikołaj, do Świąt pozostały już tylko niespełna trzy tygodnie. To dobra pora, aby pomyśleć o menu świątecznym. Mamy do zaplanowania dania i desery na trzy dni, trzy dni! które zwykle spędzamy przy stole. Czy w tym roku będziemy tradycyjni, czy może bardziej nowocześni? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby to co dobre i sprawdzone spotkało się na świątecznym stole z czymś nieznanym. Zapraszamy Was, dzielcie się swoimi ulubionymi przepisami. Czekamy na Wasze propozycje dań wigilijnych, obiadowych, przystawek, i dodatków, ale też ciast i deserów świątecznych, piszcie na: redakcja@mojgdow.pl.

Serię przepisów świątecznych rozpoczniemy od dwóch przepisów na muffiny piernikowe. To propozycja naszej redakcyjnej koleżanki, która przetestowała je pierwszy raz w tamtym roku. Jak twierdzi, to dobra opcja dla tych, którzy nie zdążą przygotować tradycyjnych pierniczków. Ponieważ ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, można już dziś przeprowadzić test, i zdecydować czy zagoszczą na naszym świątecznym stole.

[Not a valid template]

Pierwszy przepis pochodzi ze strony „przepisy na muffiny”.

Składniki:

  • 50 g masÅ‚a
  • 1 szklanka maki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 Å‚yżki cukru
  • 2 Å‚yżki miodu
  • 0,5 Å‚yżeczki sody
  • 0,5 Å‚yżki kakao
  • 1 Å‚yżka przyprawy do piernika
  • 4 Å‚yżki orzechów wÅ‚oskich i 4 Å‚yżki pÅ‚atków migdaÅ‚owych

Ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę – po czym dodajemy jajko i nadal miksujemy. Po połączeniu składników dodajemy miód, przyprawę do piernika i kakao. Na koniec wsypujemy mąkę i sodę oraz wlewamy mleko (nie prosto z lodówki). Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy rozdrobnione migdały i orzechy, których należy zostawić trochę do posypania muffin na wierzchu.

Do papilotek/foremek silikonowych nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu posypujemy migdałami i orzechami (można je lekko docisnąć do ciasta).

Piec przez niespełna 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Kolejny przepis jest inspirowany przepisem ze strony Moje Wypieki:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 1/2 szklanki mÄ…ki pszennej razowej
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 1 Å‚yżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki ciemnego brÄ…zowego cukru lub trochÄ™ mniej niż pół szklanki zwykÅ‚ego biaÅ‚ego cukru
  • 1 Å‚yżka przyprawy korzennej do piernika (dajÄ™ takÄ… czubatÄ…)
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki mleka
  •  6 Å‚yżek miodu
  • 1 jajko
  • 50 g (poÅ‚owa tabliczki) posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 Å›redniej wielkoÅ›ci jabÅ‚ko starte na tarce o dużych oczkach

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną, w drugim składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, jogurt, mleko i miód. Przelać składniki mokre do suchych i delikatnie, krótko wymieszać. Do masy dołożyć starte jabłko oraz czekoladę. Ciasto przełożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 20-25 minut w temperaturze 190ºC.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content