KÄ…cik kulinarny: Przepis Pani Wiolety na pysznÄ… rabarbarowÄ… bezÄ™

Składniki

Kruchy spód
  • 200 g mÄ…ki pszennej
  • 50 g mÄ…ki ziemniaczanej
  • 200 g masÅ‚a, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (biaÅ‚ka zachować do bezy)
Rabarbar
  • 600 g rabarbaru
  • 3 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej
  • 1/2 Å‚yżeczki cynamonu
  • ok. 180 g konfitury/dżemu malinowego
  • 3 Å‚yżki pÅ‚atków migdałów
Beza
  • 4 biaÅ‚ka
  • 200 g cukru
  • 1 Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej
Kruchy spód
  • MÄ…ki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masÅ‚o, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadÅ‚em do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masÅ‚o z mÄ…kÄ… aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
  • RozwaÅ‚kować lub wylepić nim formÄ™ o wymiarach ok. 26 x 36 cm uprzednio wysmarowanÄ… masÅ‚em i wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.
Rabarbar
  • Rabarbar opÅ‚ukać, osuszyć i odciąć liÅ›cie, Å‚odygi pokroić na 1 cm kawaÅ‚ki. WÅ‚ożyć do miski, dodać mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ…, cynamon i wymieszać. NastÄ™pnie zgrubnie wymieszać z poÅ‚owÄ… konfitury.
Beza
  • BiaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… pianÄ™, nastÄ™pnie stopniowo dodajÄ…c cukier caÅ‚y czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2 – 3 minuty, aż piana bÄ™dzie gÄ™sta i bÅ‚yszczÄ…ca, nastÄ™pnie dodać mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ… i miksować przez pół minuty.
  • Podpieczony spód posmarować resztÄ… konfitury, wyÅ‚ożyć rabarbar, na wierzch poÅ‚ożyć bezÄ™, posypać pÅ‚atkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, nastÄ™pnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezÄ™ przez dodatkowe 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.

Bardzo dziękujemy za przesłanie przepisu i zdjęcia pięknie przystrojonego wypieku!

 

 

Autor: Redaktor1

Udostępnij post na:

Skip to content