Prosta sałatka z ciepłym chlebem słonecznikowym

Czy macie już kulinarne plany na zbliżające się Święta Wielkanocne? Co zagości na Waszym stole? Podzielcie się z nami przepisami, wysyłając je na adres redakcja@mojgdow.pl .

Dziś w naszym kąciku kulinarnym, wraz z Czytelniczką Marią, polecamy pyszną sałatkę, która najlepiej smakuje z chlebem słonecznikowym.  

 

SKŁADNIKI

SAŁATKA

Składniki: 1 puszka ananasa; 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli; 0,25 kg szynki w kawałku; 0,25 kg żółtego sera w kawałku; 3 kiszone ogórki; szczypiorek, majonez.

Wykonanie: Odcedzić składniki z zalewy w puszce. Pokroić w kostkę szynkę oraz żółty ser. Całość wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.

 

CHLEB (przepis na dwa małe podłużne bochenki)

Składniki: 60 g drożdży; ½ kg maki pszennej; ½ kg mąki pełnoziarnistej; 2 łyżeczki soli, szklanka ziaren słonecznika; 0,5 l wody, 1 łyżka miodu.

Wykonanie: Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Przesiać sitkiem mąki. W dużej misce wyrobić ciasto z rozczynu z drożdży, wody, mąki, soli słonecznika oraz miodu. Można zostawić odrobinę ziaren słonecznika do dekoracji.

Piec  w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec przez kolejne 25 minut. Ostudzić na kratce.

Życzymy smacznego i czekamy na Wasze kolejne przepisy!

Foto: Czytelniczka Maria. 

Źródło: Czytelniczka Maria. 

 

Autor: Redaktor3

Udostępnij post na:

Skip to content