Pomysł na przekąski sylwestrowe

W Kąciku Kulinarnym podpowiadamy co przygotować na przekąski sylwestrowe. Dziś prezentujemy mini-kanapeczki z różnymi dodatkami.

Mini-kanapeczki

WP_20160911_15_27_04_Pro

Polecam przygotowanie kilku wersji kanapek na różnych spodach. Idealnie na bazę do naszych kanapeczek nada się ciemne pieczywo (np. pumpernikiel), podpieczona bagietka czy krakersy.

Najprostszą wersją, ale bardzo lubianą przez moich gości jest kompozycja: pieczywo+ śmietnakowy serek kanakowy+ wędzony łosoś+ świeży koperek.

Kolejne dwie wersje wymagają przygotowania past: z pieczonych buraków i humusu pomidorowego (przepis na humus pomidorowy prezentowaliśmy już wcześniej: zobacz tutaj). Przy okazji mamy przepis na kolejną pastę z awokado.

Pasta z pieczonych buraków:

  • 2-3 upieczone buraki o łącznej wadze ok. 250-300 g
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść uprażonych ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
    Buraki obieramy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słonecznik. Wszystko razem blendujemy. Doprawiamy do smaku majonezem/jogurtem, sola i pieprzem.

Najczęściej podaję kanapeczkę z pastą z buraków z dodatkiem sera koziego, można także dodać trochę rukoli.

Jeśli chodzi o kanapeczki z pastą z ciecierzycy, ostatnio podałam z dodatkiem awokado.

 

 

 

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content