W Kąciku Kulinarnym podpowiadamy co przygotować na przekąski sylwestrowe. Dziś prezentujemy mini-kanapeczki z różnymi dodatkami.
Mini-kanapeczki
Polecam przygotowanie kilku wersji kanapek na różnych spodach. Idealnie na bazę do naszych kanapeczek nada się ciemne pieczywo (np. pumpernikiel), podpieczona bagietka czy krakersy.
Najprostszą wersją, ale bardzo lubianą przez moich gości jest kompozycja: pieczywo+ śmietnakowy serek kanakowy+ wędzony łosoś+ świeży koperek.
Kolejne dwie wersje wymagają przygotowania past: z pieczonych buraków i humusu pomidorowego (przepis na humus pomidorowy prezentowaliśmy już wcześniej: zobacz tutaj). Przy okazji mamy przepis na kolejną pastę z awokado.
Pasta z pieczonych buraków:
- 2-3 upieczone buraki o Å‚Ä…cznej wadze ok. 250-300 g
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- 2 zÄ…bki czosnku
- garść uprażonych ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Buraki obieramy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słonecznik. Wszystko razem blendujemy. Doprawiamy do smaku majonezem/jogurtem, sola i pieprzem.
Najczęściej podaję kanapeczkę z pastą z buraków z dodatkiem sera koziego, można także dodać trochę rukoli.
Jeśli chodzi o kanapeczki z pastą z ciecierzycy, ostatnio podałam z dodatkiem awokado.