DziÅ› w kÄ…ciku kulinarnym polecamy przepis Pani Katarzyny na zupÄ™ paprykowÄ…. „Zupa ma intensywny smak dziÄ™ki Å›wieżej papryce, a także tej sproszkowanej natomiast dojrzaÅ‚e pomidory nadajÄ… jej apetycznego koloru. Gotuje siÄ™ jÄ… dÅ‚użej niż wiÄ™kszość zup, ale dodatek woÅ‚owiny i ziemniaków sprawia, że zupa jest sycÄ…ca i wÅ‚aÅ›ciwie drugie danie nie jest już potrzebne”.
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny np. na gulasz
- 2 czerwone papryki
- 2 duże ziemniaki
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 zabek czosnku
- 1 cebula
- 1 litr wrzÄ…tku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól, pieprz do smaku
Do dekoracji: posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso pokrój w małą kostkę (aby szybciej się ugotowało). Cebulę drobno posiekaj lub pokrój w cieniutkie piórka i podsmaż na oliwie. Dorzuć mięso i pokrojoną w paski paprykę. Duś na minimalnym ogniu, aż wołowina będzie prawie całkowicie miękka. Powinno to zająć około 30 minut, lub odrobinę dłużej, ale to zależy od mięsa. Wtedy wlej litr wrzątku i wrzuć najpierw pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Jak będą już ugotowane, a zajmie to około 10 minut dorzuć pokrojone w kostkę pomidory. Następnie w moździerzu utrzyj czosnek z 1 łyżeczką soli. (Jeśli nie masz moździerza to przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z solą. ) Dorzuć go do garnka i dalej gotuj przez kilka minut, aż pomidory się nieco rozgotują. Na końcu dodaj przyprawy i ewentualnie dopraw solą do własnego smaku. Wlej do miseczek i posyp natką pietruszki. Kawałek ulubionego pieczywa będzie świetnym dodatkiem.
źródło: www.mamsmak.pl