Polecamy zupę paprykową

Dziś w kąciku kulinarnym polecamy przepis Pani Katarzyny na zupę paprykową. „Zupa ma intensywny smak dzięki świeżej papryce, a także tej sproszkowanej natomiast dojrzałe pomidory nadają jej apetycznego koloru. Gotuje się ją dłużej niż większość zup, ale dodatek wołowiny i ziemniaków sprawia, że zupa jest sycąca i właściwie drugie danie nie jest już potrzebne”.

IMG_1627

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny np. na gulasz
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 zabek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr wrzątku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz do smaku

Do dekoracji: posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso pokrój w małą kostkę (aby szybciej się ugotowało). Cebulę drobno posiekaj lub pokrój w cieniutkie piórka i podsmaż na oliwie. Dorzuć mięso i pokrojoną w paski paprykę. Duś na minimalnym ogniu, aż wołowina będzie prawie całkowicie miękka. Powinno to zająć około 30 minut, lub odrobinę dłużej, ale to zależy od mięsa. Wtedy wlej litr wrzątku i wrzuć najpierw pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Jak będą już ugotowane, a zajmie to około 10 minut dorzuć pokrojone w kostkę pomidory. Następnie w moździerzu utrzyj czosnek z 1 łyżeczką soli. (Jeśli nie masz moździerza to przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z solą. ) Dorzuć go do garnka i dalej gotuj przez kilka minut, aż pomidory się nieco rozgotują. Na końcu dodaj przyprawy i ewentualnie dopraw solą do własnego smaku. Wlej do miseczek i posyp natką pietruszki. Kawałek ulubionego pieczywa będzie świetnym dodatkiem.

źródło: www.mamsmak.pl

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content