Placek królewski z makiem i orzechami poleca KGW Cichawa

Placek królewski z makiem i orzechami według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Cichawy.

 

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 g mąki

250 g masła

200 g cukru

4 jaja

1 cukier waniliowy

1 proszek do pieczenia

 

Masa makowa:

200-300 g maku (przemielonego jak na makowiec)

 

Masa orzechowa:

250 g orzechów zmielonych

100 g cukru pudru

2 jaja, trochę śmietany

 

PRZYGOTOWANIE

Zarobić ciasto i podzielić na trzy części. Na spód dać ciasto, na górę przemielony jak na makowiec mak, następnie ciasto, masę orzechową i na koniec ciasto.

Po upieczeniu można dodać polewę.

Smacznego!

 

Ten i inne przepisy na pyszne „zagryzki”, dania obiadowe i słodkości można znaleźć z folderze kulinarnym „Zachować Smak Tradycji – plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej”, który można pobrać  T U T A J. 

Foto: Artur Kasprzyk / „Zachować Smak Tradycji – plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej”.

Źródło: „„Zachować Smak Tradycji – plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej”.

Autor: Redaktor3

Udostępnij post na:

Skip to content