Placek królewski z makiem i orzechami według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Cichawy.
SKŁADNIKI
Ciasto:
500 g mąki
250 g masła
200 g cukru
4 jaja
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
Masa makowa:
200-300 g maku (przemielonego jak na makowiec)
Masa orzechowa:
250 g orzechów zmielonych
100 g cukru pudru
2 jaja, trochę śmietany
PRZYGOTOWANIE
Zarobić ciasto i podzielić na trzy części. Na spód dać ciasto, na górę przemielony jak na makowiec mak, następnie ciasto, masę orzechową i na koniec ciasto.
Po upieczeniu można dodać polewę.
Smacznego!
Ten i inne przepisy na pyszne „zagryzki”, dania obiadowe i słodkości można znaleźć z folderze kulinarnym „Zachować Smak Tradycji – plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej”, który można pobrać T U T A J.
Foto: Artur Kasprzyk / „Zachować Smak Tradycji – plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej”.
Źródło: „„Zachować Smak Tradycji – plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej”.