Piknik z okazji Święta Ziemi Gdowskiej za nami

W niedzielne popołudnie na gdowskim Zarabiu odbył się Piknik Rodzinny z okazji Święta Ziemi Gdowskiej. Wydarzenie rozpoczęło widowisko dla dzieci Wesołe Szczurki. Najmłodsi uczestnicy Pikniku zgromadzili się pod sceną, aby razem z Delcią, Piko i Szczuromirem czyli maskotkami o bardzo dużych gabarytach, wspólnie bawić się, tańczyć i śpiewać. Po występie wszystkie chętne dzieci mogły zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia z sympatycznymi maskotkami. Także po przedstawieniu na dzieci czekało mnóstwo atrakcji, m.in dmuchańce, gry i zabawy z animatorami, przejażdżki konne czy stoisko pszczelarskie, gdzie można było oglądać z bliska mieszkańców ula, akcesoria pszczelarskie oraz zadać pytania tym, którzy najwięcej wiedzą o tych pracowitych owadach- członkom gdowskiego Koła Pszczelarskiego. 

Po godzinie 16-tej Wójt Gminy Gdów Zbigniew Wojas powitał zebranych na gdowskim Zarabiu, życząc wszystkim fantastycznej zabawy, zapraszając do degustacji Podpłomyka Plebańskiego i rosołu, a także zachęcał osoby jeszcze niezaszczepione do skorzystania z możliwości szczepienia przeciw Covid-19 w mobilnym punkcie sczepień, który przez weekend zlokalizowany był właśnie na Zarabiu w Gdowie.

Uczestnicy Pikniku chętnie odpowiedzieli na zaproszenie gospodarza gminy i licznie odwiedzali stoiska, na których z jednej strony Zarabia odbywał się II festiwal Podpłomyka Plebańskiego, a na przeciw X Festiwal Rosołu zorganizowany przez LGD Dolina Raby. Oprócz wspomnianych podpłomyków i konkursowych rosołów Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały regionalne specjały, pyszne przekąski, a nawet dania na ciepło, jak choćby placki ziemniaczane, grochówkę, kiełbasę z grilla, pieczonego kurczaka czy leczo. Dużym zainteresowaniem cieszyły się pierogi z różnymi dodatkami, chleby wiejskie, kromki ze smalcem i oczywiście ciasta. W ramach festiwalu Rosołu można było także skosztować rosołu jagnięcego z pierożkami, którego rozdano aż 500 porcji, oraz hiszpańskiej paelii, którą „na żywo” na gdowskim Zarabiu przyrządzał jeden z jurorów Festiwali Rosołu, finalista programu Master Chef, Pan Mariusz Szewd. W czasie kiedy na wielkiej patelni mieszano ryż, z warzywami i owocami morza, na scenie rozbrzmiewały hiszpańskie rytmy w wykonaniu grupy Que Passa.

O godzinie 17-tej, chwilą ciszy, oddano hołd uczestnikom Powstania Warszawskiego. Także wczoraj wręczono nagrody laureatom konkursów organizowanych przez Centrum Kultury w Gdowie „Pamiętamy” i „Ogrodu serce mocnej zabiło”.

W taneczne rytmy wprowadził publiczność zespół Tequila Band, a następnie na scenie zaprezentowała się Orkiestra Baczków pod batutą Wojciecha Zwierniaka. Niestety padający deszcz i nadciagająca burza nie pozwoliły na zrealizowanie wszystkich planów organizatorów. Ze względów bezpieczeństwa odwołano koncert Marka Piekarczyka z zespołem.

Ponadto w trakcie w Pikniku Centrum Wolontariatu prowadziło zbiórkę funduszy na rehabilitację Weroniki Płonki z Fałkowic, oraz działał punkt spisowy, w którym wszyscy, którzy do tej pory nie zdążyli się spisać w Narodowym Spisie Powszechnym mogli to zrobić na Zarabiu, korzystając z pomocy obecnych pracowników Urzędu Gminy.

Wydarzenie poprowadził znany dobrze gdowskiej publiczności, aktor Teatru Bagatela, Pan Krzysztof Bochenek.

Pełną fotorelację z wydarzenia znajdziesz na naszym fanpage’u: zobacz tutaj

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content