DziÅ› w kÄ…ciku kulinarnym polecamy przepis naszej czytelniczki Pani Elżbiety na pierÅ› z kurczaka faszerowanÄ… szpinakiem pieczonÄ… w cieÅ›cie francuskim. Jak pisze nasza czytelniczka „szukaÅ‚am w Internecie czegoÅ› co można zrobić stosunkowo szybko a wyglÄ…da efektownie, miaÅ‚am goÅ›ci na obiedzie. I znalazÅ‚am. Zapewniam, że dużo siÄ™ nie narobiÅ‚am, a  podane miÄ™so zrobiÅ‚o duże wrażenie.  Ja podaÅ‚am  z frytkami, ale można także podać z ryżem czy ziemniakami ubitymi i jakÄ…Å› saÅ‚atkÄ… np. z zieleninÄ…„.
fot. pani Elżbieta
Filety myjemy i dzielimy na 2 części, w tej grubszej robimy naciÄ™cie z boku tworzÄ…c „kieszonkÄ™”,  a mniejsze części zostawiamy w caÅ‚oÅ›ci. MiÄ™so doprawiamy solÄ….
Przygotowujemy szpinak: dokładnie myjemy, odrzucamy wszystkie zwiędłe listki, a następnie osuszamy go. Odcinamy ogonki, liście kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, wrzucamy na niego szpinak, i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy chwilę, po czym przekładamy do miseczki, lekko odcedzając od masła i ewentualnej wody. Szpinak łączymy delikatnie z serem typu feta pokrojonym w kostkę. Następnie farszem nadziewamy piersi kurczaka (do kieszonek, można też położyć na wierzch cienką warstwę)
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. BlaszkÄ™ wykÅ‚adamy papierem do pieczenia, a na nim ukÅ‚adamy rozwiniÄ™te ciasto francuskie (pÅ‚at ciasta musi być troszkÄ™ dÅ‚uższy niż kawaÅ‚ek miÄ™sa). Po dwóch bokach ciasta nacinać brzegi nożem tworzÄ…c paski, Å›rodek zostawić w caÅ‚oÅ›ci (sposób nacinania i zawijania widać na zdjÄ™ciu podglÄ…dniÄ™tym na portalu „Kwestia Smaku”):
fot. Kwestia Smaku
Na cieście kładziemy filety z farszem i zawijamy paski do środka na zakładkę, delikatnie dociskamy łączenia. Ciasto smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy przez 40 minut na złoty kolor.