Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem pieczona w cieście francuskim

Dziś w kąciku kulinarnym polecamy przepis naszej czytelniczki Pani Elżbiety na pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem pieczoną w cieście francuskim. Jak pisze nasza czytelniczka „szukałam w Internecie czegoś co można zrobić stosunkowo szybko a wygląda efektownie, miałam gości na obiedzie. I znalazłam. Zapewniam, że dużo się nie narobiłam, a  podane mięso zrobiło duże wrażenie.  Ja podałam  z frytkami, ale można także podać z ryżem czy ziemniakami ubitymi i jakąś sałatką np. z zieleniną„.

DSCN2971

fot. pani Elżbieta

Filety myjemy i dzielimy na 2 części, w tej grubszej robimy nacięcie z boku tworząc „kieszonkę”,  a mniejsze części zostawiamy w całości. Mięso doprawiamy solą.

Przygotowujemy szpinak: dokładnie myjemy, odrzucamy wszystkie zwiędłe listki, a następnie osuszamy go. Odcinamy ogonki, liście kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, wrzucamy na niego szpinak, i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy chwilę, po czym przekładamy do miseczki, lekko odcedzając od masła i ewentualnej wody. Szpinak łączymy delikatnie z serem typu feta pokrojonym w kostkę. Następnie farszem nadziewamy piersi kurczaka (do kieszonek, można też położyć na wierzch cienką warstwę)

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy rozwinięte ciasto francuskie (płat ciasta musi być troszkę dłuższy niż kawałek mięsa). Po dwóch bokach ciasta nacinać brzegi nożem tworząc paski, środek zostawić w całości (sposób nacinania i zawijania widać na zdjęciu podglądniętym na portalu „Kwestia Smaku”):

kurczak_w_ciescie_francuskim_03

fot. Kwestia Smaku

Na cieście kładziemy filety z farszem i zawijamy paski do środka na zakładkę, delikatnie dociskamy łączenia. Ciasto smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy przez 40 minut na złoty kolor.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content