DziÅ› zapraszamy na pierogi, na różne sposoby: z Å›liwkami suszonymi, z kiszkÄ…, z serem i z kaszÄ…. Prezentujemy przepisy podane przez nasze KoÅ‚a GospodyÅ„ Wiejskich. Przepisy te można znaleźć także w książce „PRZYgdowskieSMAKI-tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego”.
Pierożki z śliwkami suszonymi
KGW Zagórzany
Składniki nadzienia:
- 1kg suszonych śliwek bez pestek
- ½ szklanki śliwowicy
- ½ szklanki łuskanych orzechów laskowych
- łyżka miodu
Wykonanie nadzienia pierogów:
Śliwki namoczyć w śliwowicy na 6 godzin. Orzechy zmielić i wymieszać z miodem.
Składniki ciasta:
- 35dag mÄ…ki
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 jajo
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i lepić pierogi. Do każdego wkładając śliwkę nadzianą masą orzechową. Ugotować w osolonej wodzie.
Podawać polane śmietaną lub sosem. Do syropu powstałego po namoczeniu śliwek dodajemy łyżeczkę mąki kartoflanej rozprowadzonej w łyżce wody. Doprowadzamy do wrzenia. Można do smaku posłodzić lub dodać łyżkę miodu.
Pierogi z kiszkÄ…
KGWÂ Zborczyce
Składniki:
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić ciasto.
Farsz:
- 1kg kiszki
- 2 cebule
- sól, pieprz
- tłuszcz
Wykonanie:
Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, włożyć kiszkę poddusić z cebulą doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość 3mm wykroić szklanką krążki następnie nałożyć farsz i złożyć na pół. Brzegi pierogów dobrze zlepić, wrzucić na wrzącą osoloną wodę. Gdy wypłyną gotować 5min na małym ogniu. Podawać ze skwarkami i cebulą.
Pierogi z serem
KGW Książnice
Składniki nadzienia:
- 40dag sera twarogowego
- 2 żółtka
- cukier lub sól do smaku
- olejek śmietankowy
Wykonanie nadzienia pierogów:
Ser przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka doprawić do smaku i wyrobić nadzienie (powinno być gęste).
Składniki ciasta:
- 35dag mÄ…ki
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 jajo
- sól
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, nałożyć ser i lepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie.
Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Pierogi z kaszÄ…
KGW Wieniec
Składniki:
- 1/2kg mÄ…ki
- 1 jajko
- łyżka masła
- szczypta soli
- ciepła woda
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Farsz do pierogów:
- 30dag kaszy jęczmiennej
- cebula
- 10 dag tłuszczu
- sól, pieprz
wykonanie:
ugotować kaszę na sypko. Cebulę podsmażyć na tłuszczu.Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem.
Zkleić pierogi, ugotować, polać podsmażonym boczkiem lub słoniną z dodatkiem cebuli.
ZdjÄ™cia pochodzÄ… z książki „PRZYgdowskieSMAKI-tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego”