Pierogi wg KGW

Dziś zapraszamy na pierogi, na różne sposoby: z śliwkami suszonymi, z kiszką, z serem i z kaszą. Prezentujemy przepisy podane przez nasze Koła Gospodyń Wiejskich. Przepisy te można znaleźć także w książce „PRZYgdowskieSMAKI-tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego”.

 

Pierożki z śliwkami suszonymi

KGW Zagórzany

WP_20160812_034

Składniki nadzienia:

  • 1kg suszonych śliwek bez pestek
  • ½ szklanki śliwowicy
  • ½ szklanki łuskanych orzechów laskowych
  • łyżka miodu

Wykonanie nadzienia pierogów:

Śliwki namoczyć w śliwowicy na 6 godzin. Orzechy zmielić i wymieszać z miodem.

Składniki ciasta:

  • 35dag mąki
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 jajo

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i lepić pierogi. Do każdego wkładając śliwkę nadzianą masą orzechową. Ugotować w osolonej wodzie.

Podawać polane śmietaną lub sosem. Do syropu powstałego po namoczeniu śliwek dodajemy łyżeczkę mąki kartoflanej rozprowadzonej w łyżce wody. Doprowadzamy do wrzenia. Można do smaku posłodzić lub dodać łyżkę miodu.

 

Pierogi z kiszką

KGW  Zborczyce

WP_20160812_035

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić ciasto.

Farsz:

  • 1kg kiszki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • tłuszcz

Wykonanie:

Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, włożyć kiszkę poddusić z cebulą doprawić do smaku.

Ciasto rozwałkować na grubość 3mm wykroić szklanką krążki następnie nałożyć farsz i złożyć na pół. Brzegi pierogów dobrze zlepić, wrzucić na wrzącą osoloną wodę. Gdy wypłyną gotować 5min na małym ogniu. Podawać ze skwarkami i cebulą.

 

Pierogi z serem

KGW Książnice

WP_20160812_036

Składniki nadzienia:

  • 40dag sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • cukier lub sól do smaku
  • olejek śmietankowy

Wykonanie nadzienia pierogów:

Ser przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka doprawić do smaku i wyrobić nadzienie (powinno być gęste).

Składniki ciasta:

  • 35dag mąki
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 jajo
  • sól

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, nałożyć ser i lepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie.

Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

 

Pierogi z kaszą

KGW Wieniec

WP_20160812_037

Składniki:

  • 1/2kg mąki
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • ciepła woda

 

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto.

Farsz do pierogów:

  • 30dag kaszy jęczmiennej
  • cebula
  • 10 dag tłuszczu
  • sól, pieprz

wykonanie:

ugotować kaszę na sypko. Cebulę podsmażyć na tłuszczu.Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem.

Zkleić pierogi, ugotować, polać podsmażonym boczkiem lub słoniną z dodatkiem cebuli.

Zdjęcia pochodzą z książki „PRZYgdowskieSMAKI-tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego”

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content