Dziś w Kąciku Kulinarnym zachęcamy do pieczenia i dekorowania pierniczków.
Jak pisze do nas pani Agnieszka „Kto jeszcze nie upiekÅ‚ pierników czas najwyższy… Polecam przepis, który znalazÅ‚am na stronie Moje Wypieki. W ubiegÅ‚ym roku przetestowaÅ‚am go osobiÅ›cie. Na zdjÄ™ciu efekty moich zmagaÅ„ piernikowych. „
Składniki na ok. 100 sztuk
- 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
- 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 – 40 g przyprawy do piernika (lub mniej, jeÅ›li przyprawa jest mocna, dobrej jakoÅ›ci)
- kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki)
Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
WaÅ‚kować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypujÄ…c mÄ…kÄ… (grubsze pierniczki sÄ… bardziej miÄ™kkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych ksztaÅ‚tach i przekÅ‚adać na blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia.
Pierniczki z otworkiem do przewlekania – otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. sÅ‚omkÄ… do napojów).
Piec okoÅ‚o 8 – 10 minut w temperaturze 180ºC.
Lukrować lub dekorować po upieczeniu.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku).
Co zrobić, by pierniczki zmiękły?
Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności. Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.