Pieczemy bułki w domu…

Dziś w kąciku kulinarnym zachęcamy do przygotowania samemu świeżego pieczywa w domu. Dziś w ofercie domowej piekarni pyszne bułeczki.

bułeczki pszenne z mąką pełnoziarnistą

bulki_pszenne2

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • opcjonalnie: jajko do posmarowania bułek, oraz nasiona do posypania np.: sezam, dynia, słonecznik, siemię lniane, mak

Na początku przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy w kubku drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i łyżkę wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże „ruszą” czyli zaczną rosnąć połączyć zaczyn z pozostałymi składnikami. Mąkę wcześniej przesiewamy. Następnie wyrobić ręcznie ciasto, aby było jednolite, elastyczne i trochę lepkie. Można odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jeśli zależy nam na czasie wystarczy ok 15 minut. Później uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, odstawić ciasto jeszcze na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Można przed włożeniem do pieca obsypać je ziarnami i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20 minut w temperaturze 190 stopni.

bułki z ziarnami

bułki2

 

składniki:

  • 370 g mąki pszennej tortowej np. typ 480 lub luksusowej typ 550 (2 szklanki i łyżka)
  • 125 g maki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 (3/4 szkl lub pół na pół pszenna i żytnia)
  • 20 g płatków owsianych górskich
  • 30 g pestek słonecznika
  • 20 g siemienia lnianego
  • 320 g letniej wody (jeśli ciasto zbyt zbite można dodać trochę więcej)
  • 50 g mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki suchych drożdży lub 3 łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułek

W garnku lub misce połączyć oba rodzaje mąki. Dodać płatki, wszystkie ziarna, sól i suche drożdże.
Jeśli robimy ze świeżych drożdży należy przygotować zaczyn: pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 2 łyżki letniego mleka lub wody.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż „ruszą” i później je dodać ze wszystkimi składnikami.

Wymieszać suche składniki, a następnie dodać letnią wodę, mleko, miód i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość luźne.
Nie należy dodawać dodatkowo zbyt dużej ilości mąki, ponieważ bułki będą wtedy zbyt twarde. Lepiej użyć więcej mąki do formowania bułek. Tego ciasta nie musimy wyrabiać, bardziej chodzi o połączenie składników.

Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć na obsypany mąką blat, można jeszcze raz delikatnie zagnieść. Następnie formujemy bułeczki.Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi lub słonecznikiem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół” i piec bułki ok 20-25 minut,  do czasu aż będą ładnie zarumienione.

Czekamy na Wasze sprawdzone przepisy.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content