Osypiny

osypiny

Kolejny przepis z wykorzystaniem drożdży nadesłały nam Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Pierzchowie. Zdjęcie, które prezentujemy, jak również sam przepis zostały zamieszczone w książce„Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego. PRZYgdowskieSMAKI.”
„Osypiny służyły do obrzucania panny młodej wyjeżdżającej do ślubu. Przyglądający się tej ceremonii goście weselni, a szczególnie dzieci, z radością je łapali i zjadali.”

 

Składniki:
• 1 kg mąki
• 7 dag drożdży
• 1/2 l mleka
• 3 żółtka
• 5 łyżek cukru
• 5 łyżek oleju lub 10 dag margaryny
• sól

Wykonanie: Do rozczynu z drożdży dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto na jednolitą masę, aż będzie odchodzić od ręki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, brać po troszkę ciasta i formować malutkie bułeczki. Zostawić do podrośnięcia. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem, smarować roztrzepanym żółtkiem i wkładać do rozgrzanego pieca. Piec na złoty kolor.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content