Oponki- kolejna pozycja tłustoczwartkowa

Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu na oponki, wg Kasi Bednarskiej, autorki bloga Mam Smak.

Oponki, obok pączków i chrustu, to jeden z filarów Tłustego Czwartku.

oponki1

Składniki:

  • 1/2 kg sera białego
  • 1/2 kg mąki
  • 3 jajka całe
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 nakrętki spirytusu (bardzo ważne!)
  • 1/2 litra oleju do smażenia np. rzepakowego
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie:

Postaraj się kupić dobrej jakości ser biały, aby był jak najmniej miałki. Zmiel go sama, następnie na stolnicy połącz z resztą składników zagniatając ciasto. Nie zapomnij dodać alkoholu, to bardzo ważne. Ciasto powinno mieć dość twardą konsystencję, zwartą i dającą się łatwo rozwałkować. Odrywaj po kawałku ciasta i rozwałkuj je na około ½ cm grubości. Dwoma okrągłymi foremkami, jedną większą drugą znacznie mniejszą wykrawaj oponki. Jeśli nie masz foremek, świetnie zastąpią je szklanka i kieliszek do wódki. Oponki podczas smażenia na rozgrzanym oleju podwoją swoją objętość. Kiedy ostygną posyp je cukrem pudrem.

oponki

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content