Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu na oponki, wg Kasi Bednarskiej, autorki bloga Mam Smak.
Oponki, obok pączków i chrustu, to jeden z filarów Tłustego Czwartku.
Składniki:
- 1/2 kg sera białego
- 1/2 kg mÄ…ki
- 3 jajka całe
- 1 czubata łyżeczka sody
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 nakrętki spirytusu (bardzo ważne!)
- 1/2 litra oleju do smażenia np. rzepakowego
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
Przygotowanie:
Postaraj się kupić dobrej jakości ser biały, aby był jak najmniej miałki. Zmiel go sama, następnie na stolnicy połącz z resztą składników zagniatając ciasto. Nie zapomnij dodać alkoholu, to bardzo ważne. Ciasto powinno mieć dość twardą konsystencję, zwartą i dającą się łatwo rozwałkować. Odrywaj po kawałku ciasta i rozwałkuj je na około ½ cm grubości. Dwoma okrągłymi foremkami, jedną większą drugą znacznie mniejszą wykrawaj oponki. Jeśli nie masz foremek, świetnie zastąpią je szklanka i kieliszek do wódki. Oponki podczas smażenia na rozgrzanym oleju podwoją swoją objętość. Kiedy ostygną posyp je cukrem pudrem.