Dziś proponujemy menu, które można wykorzystać także na uroczysty świąteczny obiad. Proponujemy przystawkę, zupę, danie główne oraz deser.
Przystawka:Â Tarta ziemniaczana ze szparagami
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500g ziemniaków
- 500g szparagów
- sól
- 200g sera żółtego
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ser żółty np. gouda czy cheddar (chodzi o ty by się dobrze topił) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcedź ziemniaki i utłucz je dokładnie za pomocą tłuczka do ziemniaków i kiedy są jeszcze gorące wrzuć ser i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce rozbełtaj jajka, wlej do nich śmietanę i wrzuć przyprawy gałkę i pieprz oraz odrobinę soli. Taka mieszankę wlej do ziemniaków i ponownie dokładnie wymieszaj. Szparagi umyj i odetnij 2-3 cm zdrewniałych końcówek. Po odcięciu ugryź kawałek łodygi pozostałego szparaga, by przekonać się czy nie są włókniste, jeśli tak to obieraczką do warzyw obierz je ze skórki. Następnie zagotuj wodę w rondelku i gotuj szparagi przez 4 minuty i odcedź.
W odpowiedniej wielkości foremce lub naczyniu żaroodpornym wyłóż ciasto prosto z opakowania. Po włożeniu ciasta do foremki, jego brzegi powinny utworzyć rant o wysokości około 2 cm, aby nadzienie nie wyciekało. Rozłóż masę ziemniaczaną równomiernie, a na niej rozłóż szparagi. Zapiekaj w temperaturze 190 C przez 20 minut, aż wierzch tarty ładnie się przyrumieni.
Zupa: Krem z porów
Składniki:
- 0,8 l wywaru
- 2 sztuki pora (biała i jasnozielona część)
- 2 małe ziemniaki
- 1 cebula
- 2 kromki czerstwego pieczywa lub grzanki z 2 kromek
- opcjonalnie śmietana
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło i odrobina oleju do podsmażenia pora i cebuli
Pora i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, aż będą miękkie (ok 20 minut). W wywarze gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy zaczynają mięknąć dorzucamy podsmażonego pora z cebulą. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Wrzucamy grzanki lub czerstwe pieczywo, następnie doprawiamy do smaku, miksujemy blenderem. Opcjonalnie można dodać śmietanę 18 lub 30. Proponuję podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub paluchami.
Danie główne: Polędwiczki w miodzie
Składniki:
- 1/2 kg polędwiczek wieprzowych
- marynata:
- 1 cebula
- 2 łyżki cukru brązowego muscavado
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 szklanki sosu triyaki
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki miodu płynnego
- 1/4 szklanki musztardy dijon
Umyj mięso i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie obtocz mięso w powstałej marynacie i włóż do formy wyłożonej folia aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 25 minut.
Podaję, to pyszne mięso z ziemniakami dauphinois i świeżą sałatą.
Deser kawowy na jogurcie naturalnym
Składniki:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 150 śmietany 30%
- 250ml kawy (zrobionej z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
- cukier puder (do smaku, ok 4-5 pełnych łyżek)
- 2 łyżeczki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
Na początku przygotowujemy kawę: 3 łyżeczki kawy zalewamy gorącą wodą, słodzimy 2 łyżeczkami cukru, mieszkami i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie namaczamy żelatynę (zalewamy ją ok 5 łyżkami zimnej wody). Gdy spęcznieje, dodajemy gorącej wody(ok. pół szklanki, nie wrzącej) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Powinna być płynna i letnia.
Ubijamy śmietanę, można dodać do niej cukier waniliowy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem (słodzimy wg własnych upodobań), a następnie dzielmy go na dwie równe części: do jednej dodajemy ubitą śmietanę, do drugiej połowę szklanki kawy. Kiedy wszystkie składniki mamy w temperaturze pokojowej dodajemy żelatynę. Do warstwy śmietanowo- jogurtowej 6 łyżek, do kawy, która nam została w szklance -3 łyżki, a do masy jogurtowo-kawowej pozostałą żelatynę.
Przygotowujemy szklanki lub miseczki. Na sam spód wylewamy warstwę białą, wkładamy na chwilę do lodówki aby zastygła. Następnie na nią wylewamy kawę z żelatyną i kiedy ta warstwa zastygnie wykładamy ostatnią: kawowo-jogurtową. Można ozdobić ziarenkami kawy.
Wszystkie przepisy są sprawdzone przez mieszkanki naszej gminy, które prowadzą swoje blogi kulinarne: Mam Smak oraz Naginamy Przepisy.
Źródło: www.mamsmak.pl; www.naginamyprzepisy.pl