Odświętny kącik kulinarny

Dziś proponujemy menu, które można wykorzystać także na uroczysty świąteczny obiad. Proponujemy przystawkę, zupę, danie główne oraz deser.

 

Przystawka: Tarta ziemniaczana ze szparagami

tarta

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g ziemniaków
  • 500g szparagów
  • sól
  • 200g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ser żółty np. gouda czy cheddar (chodzi o ty by się dobrze topił) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcedź ziemniaki i utłucz je dokładnie za pomocą tłuczka do ziemniaków i kiedy są jeszcze gorące wrzuć ser i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce rozbełtaj jajka, wlej do nich śmietanę i wrzuć przyprawy gałkę i pieprz oraz odrobinę soli. Taka mieszankę wlej do ziemniaków i ponownie dokładnie wymieszaj. Szparagi umyj i odetnij 2-3 cm zdrewniałych końcówek. Po odcięciu ugryź kawałek łodygi pozostałego szparaga, by przekonać się czy nie są włókniste, jeśli tak to obieraczką do warzyw obierz je ze skórki. Następnie zagotuj wodę w rondelku i gotuj szparagi przez 4 minuty i odcedź.
W odpowiedniej wielkości foremce lub naczyniu żaroodpornym wyłóż ciasto prosto z opakowania. Po włożeniu ciasta do foremki, jego brzegi powinny utworzyć rant o wysokości około 2 cm, aby nadzienie nie wyciekało. Rozłóż masę ziemniaczaną równomiernie, a na niej rozłóż szparagi. Zapiekaj w temperaturze 190 C przez 20 minut, aż wierzch tarty ładnie się przyrumieni.

Zupa: Krem z porów

krem z porów

Składniki:

  • 0,8 l wywaru
  • 2 sztuki pora (biała i jasnozielona część)
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 kromki czerstwego pieczywa lub grzanki z 2 kromek
  • opcjonalnie śmietana
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło i odrobina oleju do podsmażenia pora i cebuli

Pora i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, aż będą miękkie (ok 20 minut). W wywarze gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy zaczynają mięknąć dorzucamy podsmażonego pora z cebulą. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Wrzucamy grzanki lub czerstwe pieczywo, następnie doprawiamy do smaku, miksujemy blenderem. Opcjonalnie można dodać śmietanę 18 lub 30. Proponuję podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub paluchami.

Danie główne: Polędwiczki w miodzie

poledwica w miodzie

Składniki:

  • 1/2 kg polędwiczek wieprzowych
  • marynata:
    • 1 cebula
    • 2 łyżki cukru brązowego muscavado
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżka oliwy
    • 1/4 szklanki sosu triyaki
    • 1/4 szklanki sosu sojowego
    • 1/4 szklanki miodu płynnego
    • 1/4 szklanki musztardy dijon

Umyj mięso i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie obtocz mięso w powstałej marynacie i włóż do formy wyłożonej folia aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 25 minut.
Podaję, to pyszne mięso z ziemniakami dauphinois i świeżą sałatą.

Deser kawowy na jogurcie naturalnym

deser

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 150 śmietany 30%
  • 250ml kawy (zrobionej z 3  łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • cukier puder (do smaku, ok 4-5 pełnych łyżek)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)

Na początku przygotowujemy kawę: 3 łyżeczki kawy zalewamy gorącą wodą, słodzimy 2 łyżeczkami cukru, mieszkami i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie namaczamy żelatynę (zalewamy ją ok 5 łyżkami zimnej wody). Gdy spęcznieje, dodajemy gorącej wody(ok. pół szklanki, nie wrzącej) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Powinna być płynna i letnia.

Ubijamy śmietanę, można dodać do niej cukier waniliowy.  Jogurt miksujemy z cukrem pudrem (słodzimy wg własnych upodobań), a następnie dzielmy go na dwie równe części: do jednej dodajemy ubitą śmietanę, do drugiej  połowę szklanki kawy. Kiedy wszystkie składniki mamy w temperaturze pokojowej dodajemy żelatynę. Do warstwy śmietanowo- jogurtowej 6 łyżek, do kawy, która nam została w szklance -3 łyżki, a do masy jogurtowo-kawowej pozostałą żelatynę.

Przygotowujemy szklanki lub miseczki. Na sam spód wylewamy warstwę białą, wkładamy na chwilę do lodówki aby zastygła. Następnie na nią wylewamy kawę z żelatyną i kiedy ta warstwa zastygnie wykładamy ostatnią: kawowo-jogurtową. Można ozdobić ziarenkami kawy.

Wszystkie przepisy są sprawdzone przez mieszkanki naszej gminy, które prowadzą swoje blogi kulinarne: Mam Smak oraz Naginamy Przepisy.

Źródło: www.mamsmak.pl; www.naginamyprzepisy.pl

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content