Tym razem w naszym kąciku kulinarnym proponujemy obiad na zielono, w sam raz na goracy piątek.
W zestawie zupa-krem z brokułów i naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem.
krem z brokułów
- 1 brokuł
- 0,8 l wywaru
- cebula mała
- połówka z białej części pora (jeśli jest bardzo duży to tylko część)- można pominąć
- śmietana- opcjonalnie
Brokuła dzielimy na różyczki. Zagotowujemy wywar do którego wrzucamy cebulę i pora pokrojonego na duże części. Do wrzątku wrzucamy brokuła. Gotujemy do momentu, aż brokuł zacznie nam mięknąć, ale uważajmy, aby nam się nie rozgotował. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy trochę wystygnie miksujemy. Możemy dodać 2 łyżki śmietany.
Jeśli chcemy wersję bardziej gęstą możemy wraz z brokułem do wywary dorzucić obranego, pokrojonego ziemniaka.
Proponuję podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Możemy też posypać startym serem żółtym. Można też przed zmiksowaniem odłożyć kilka małych różyczek brokuła, którym ozdobimy talerz.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Składniki:
na naleśniki:
- mąka
- jajko
- mleko
- opcjonalnie woda gazowana
- tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)
na farsz (na 4 duże naleśniki):
- szpinak mrożony (450g)
- ser feta (pól kostki tj ok 130 g)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
na sos:
- mleko
- masło
- mąka
- ser żółty
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (duża szczypta)
Najpierw szykujemy naleśniki. Mieszamy mleko z mąką i jajkiem, można też dodać trochę wody gazowanej. Osobiście nigdy nie robię z proporcji, zawsze na tzw. oko. Mniej więcej na szklankę mąki powinno być jedno jajko, i 1,5 szklanki mleka (lub mleka z wodą gazowaną). Można dodać szczyptę soli. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej olejem lub na maśle klarowanym.
Przygotowujemy farsz. Na patelni z łyżką masła rozmrażamy szpinak. Kiedy już jest ciepły i odparuje trochę wody, dodajemy pół opakowania sera (typu) feta pokrojonego w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zawijamy farsz w naleśniki, i te układamy w naczyniu do zapiekania.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy łyżkę masła, dodajemy 2 łyżki mąki- robimy złocistą zasmażkę. Do niej dolewamy mleko (ok 2 szklanki). Często mieszamy. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Naleśniki polewamy sosem i na wierzch ścieramy ser żółty, tak aby przykrył naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika radzę odczekać ok 5 minut, aby sos się „związał” , a potem już tylko na talerze i …
smacznego!