Dziś w naszym kąciku kulinarnym proponujemy dwa przepisy na coś słodkiego. Są to sprawdzone receptury przez Panie z naszych KGW. Przepisy pochodzą z książki PRZYgdowskieSMAKI.
Jabłecznik wg KGW Winiary
Składniki ciasto:
- 2 szklanki mÄ…ki
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- kostka masła
- 1kg jabłek
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, sypką masę dzielimy na połowę 1 część wysypujemy na blachę kładziemy utarte na grubych oczkach jabłka i cynamon i przysypujemy 2 częścią suchej masy. Na wierz kładziemy masło pokrojone w plastry. Pieczmy 1 godz.
Niezwykły jabłecznik bez dodatku wody, mleka czy śmietany a jednak się udaje. Oto cała tajemnica:
sok który puszczają jabłka nasącza i łączy spód ciasta a roztopione masło podczas pieczenia wierzch.
Szczodroki wg KGW Klęczana
Składniki:
- 1kg mÄ…ki
- 10dag drożdży
- 5 jaj
- 20dag masła
- półtorej szklanki mleka
- cukier waniliowym
- ½ szklanki cukru
- szczypta soli
Do nadzienia: powidło, marmolada, mak
Wykonanie:
Z rozkruszonych drożdży i trochę cukru oraz ½ szklanki mleka robimy rozczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do rozczynu dodajemy mleko, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękki tłuszcz a na koniec pianę z białek i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicy i robimy wałek który kroimy na kawałki a następnie formujemy różne kształty szczodroków. Nadziewamy powidłem lub marmoladą, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suchym makiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30min.
Dawno temu nie wszystkim ludziom dobrze siÄ™ wiodÅ‚o. W Nowy Rok rano odwiedzali bogatszych gospodarzy ludzie biedni, starsi, dzieci i prosili o szczodroki. Prosili a zarazem dziÄ™kowali skÅ‚adajÄ…c życzenia na Nowy Rok.Â
źródło: zdjęcia i przepisy pochodzą z książki PRZYgdowskieSMAKI