Na dobry początek roku szkolnego coś słodkiego

Dziś w naszym kąciku kulinarnym proponujemy dwa przepisy na coś słodkiego. Są to sprawdzone receptury przez Panie z naszych KGW. Przepisy pochodzą z książki PRZYgdowskieSMAKI.

Jabłecznik wg KGW Winiary

WP_20160812_023

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • kostka masła
  • 1kg jabłek

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, sypką masę dzielimy na połowę 1 część wysypujemy na blachę kładziemy utarte na grubych oczkach jabłka i cynamon i przysypujemy 2 częścią suchej masy. Na wierz kładziemy masło pokrojone w plastry. Pieczmy 1 godz.

Niezwykły jabłecznik bez dodatku wody, mleka czy śmietany a jednak się udaje. Oto cała tajemnica:

sok który puszczają jabłka nasącza i łączy spód ciasta a roztopione masło podczas pieczenia wierzch.

Szczodroki wg KGW Klęczana

WP_20160812_009

Składniki:

  • 1kg mąki
  • 10dag drożdży
  • 5 jaj
  • 20dag masła
  • półtorej szklanki mleka
  • cukier waniliowym
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli

Do nadzienia: powidło, marmolada, mak

Wykonanie:

Z rozkruszonych drożdży i trochę cukru oraz ½ szklanki mleka robimy rozczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do rozczynu dodajemy mleko, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękki tłuszcz a na koniec pianę z białek i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicy i robimy wałek który kroimy na kawałki a następnie formujemy różne kształty szczodroków. Nadziewamy powidłem lub marmoladą, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suchym makiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30min.

Dawno temu nie wszystkim ludziom dobrze się wiodło. W Nowy Rok rano odwiedzali bogatszych gospodarzy ludzie biedni, starsi, dzieci i prosili o szczodroki. Prosili a zarazem dziękowali składając życzenia na Nowy Rok. 

źródło: zdjęcia i przepisy pochodzą z książki PRZYgdowskieSMAKI

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content