Dziś prezentujemy przepis naszej redakcyjnej koleżanki na muszle makaronowe nadziewane sałatką.
Pierwsze nadzienie jest z tuńczykiem, druga wersja z szynką.
Potrzebujemy opakowanie dużych muszli makaronowych do nadziewania. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przygotowujemy 2 sałatki, pamiętając, aby składniki pokroić na dość małe kawałki (wielkości ziarna kukurydzy).
[Not a valid template]
sałatka z tuńczykiem:
- opakowanie tuńczyka (najlepiej w kawałku)
- twarda część zielonego ogórka
- pół puszki kukurydzy
- czerwona papryka (ok. połowy,w zależności od wielkości)
- szczypiorek lub zielona cebulka (garść po pokrojeniu)
- łyżeczka jogurtu naturalnego i łyżeczka majonezu (jeśli ktoś lubi można dać więcej)
- sól i pieprz do smaku
[Not a valid template]
sałatka z szynką:
- mały kawałek szynki
- mały kawałek sera żółtego
- pół puszki kukurydzy
- połowa papryki czerwonej
- dwie rzodkiewki
- twarda część zielonego ogórka
- łyżeczka jogurtu naturalnego i łyżeczka majonezu (jeśli ktoś lubi można dać więcej)
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sałatki mieszamy, a następnie nadziewamy sałatką ugotowane muszle.