Dziś proponujemy Państwu dodatek do obiadu idealny na upalne dni
Składniki:
– główka saÅ‚aty masÅ‚owej (może być również dodatkowo lodowa)
-2-3 ogórki
– 1 cebula
– Å›mietanka 12%
– szczypta kwasku cytrynowego
– sól, pieprz, cukier
-odrobina mleka, lub wody
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i rozrywamy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Do osobnej miski wrzucamy obranego ze skórki i pokrojonego w plasterki ogórka. Posypujemy solą, by zmiękł. Po chwili odlewamy puszczoną przez ogórka wodę. Przekładamy do miski z sałatą.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do sałaty i ogórka.
Na koniec przyprawiamy kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem, cukrem, oraz zalewamy śmietanką i mlekiem lub wodą. Mieszamy i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
Smacznego 🙂