Makaron na dwa sposoby

Dziś proponujemy w naszym kąciku kulinarnym makrony.

tagiatelle z łososiem w sosie szczypiorkowym

IMG_9581

  • 2-3 filety z łososia (każdy po około 150g)
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 300g makaronu tagiatelle
  • opcjonalnie: garść świeżo startego parmezanu

Ostrym, wąskim nożem usuń skórę z filetów łososia opłucz je pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Szczypiorek drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzaną oliwę i dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez chwilę, a następnie połóż na patelni oprószone solą i pieprzem filety z łososia. Obsmaż je z obu stron na złoty kolor i wlej śmietankę. Delikatnie wymieszaj wszystko razem starając się nie rozwalić filetów. Kiedy ryba już dojdzie wyjmij ją delikatnie na talerz. Zredukuj śmietankę, aby stała się nieco gęstsza i wrzuć ugotowany al dente makaron. Wymieszaj dokładnie i włóż z powrotem rybę do sosu z makaronem, aby się podgrzała. Podawaj od razu ze świeżo startym parmezanem jeśli chcesz.

bolognese

IMG_8687

  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 1 łyżka posiekanych igieł rozmarynu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g zmielonego mięsa wołowego
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 puszka pomdorów krojonych
  • 100g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • mała garść świeżej bazylii
  • mała garść parmezanu do posypania
  • oliwa z oliwek

Na patelnię wlej oliwę i podgrzej, a następnie wrzuć drobno pokrojony boczek i rozmaryn. Podsmażaj przez chwilę, cały czas mieszając aby boczek się ładnie przyrumienił, a nie przypalił. Następnie dodaj cebulę i czosnek również drobno pokrojone i smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj mięso i smaż, aż zbrązowieje. Wlej wino, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Teraz kolej na oregano, pomidory z puszki i przecier pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i duś przez około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie sos powinien odparować i zgęstnieć, a mięso powinno być miękkie. W międzyczasie pod koniec gotowania sosu, ugotuj makaron spaghetti al dente. Kiedy sos będzie już gotowy, dodaj do niego posiekaną bazylię, starannie wymieszaj. Spaghetti bolognese podawaj posypane świeżo startym parmezanem.

źródło: www.mamsmak.pl

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content