Kulinarne przygotowania przed środą popielcową: śledzie na trzy sposoby

Dziś większość z nas zajada się pączkami, chrustem lub oponkami. Pozawalamy sobie nie liczyć kalorii, bo tłusty czwartek jest tylko raz w roku. Ale dzisiejszy dzień zwiastuje koniec karnawału i początek Wielkiego Postu. A jak Wielki Post, to i Środa Popielcowa. I tak jak dziś większość z nas daje sobie upust w jedzeniu, tak za kilka dni większość z nas będzie pościć.  W wielu domach na stołach pojawią się śledzie.

W naszym kąciku kulinarnym proponujemy dziś 3 wersje na te postne dania- sprawdzone przepisy przez Kasię Bednarską, autorkę bloga: mamsmak.pl

śledzie z francuską

składniki:

  • 1/2 kg śledzi typu matias lub bismarck
  • 150g musztardy francuskiej ziarnistej
  • 2-3 cebule
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

Śledzie pokrój na małe kawałki. Jeśli użyłaś matiasów, to nie zapomnij namoczyć je co najmniej 3 godziny wcześniej i mniej więcej co godzinę zmieniać wodę. Ja nie przepadam za matiasami i zawsze wybieram bismarki, które obieram ze skóry przed pokrojeniem. Pokrojone kawałeczki śledzia, ułóż na dnie wybranej patery, czy miski i może to być ta w której będą później prezentować się na stole. Na warstwie śledzi rozsmaruj równomiernie warstwę musztardy. Następnie posyp pokrojoną cebulą w drobną kostkę lub piórka. Na końcu posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kontynuuj do wyczerpania składników. Górna warstwa powinna składać się z cebuli i pieprzu. Teraz zalej wszystko około szklanką oleju, tak by jego cienka warstwa stykała się z ostatnią warstwą cebuli i pieprzu.

Jeśli nie bardzo lubisz ostry smak cebuli, to pokrojoną drobno cebulę wrzuć do durszlaka i przelej wrzątkiem. Poczekaj, aż całkowicie wystygnie i układaj według przepisu.

Jeśli lubisz bardzo pikantne potrawy, można musztardę francuską ziarnistą wymieszać z 2-3 łyżeczkami musztardy dijon i dopiero wtedy rozsmarowywać na śledziach.

Śledzie w oleju

Składniki:

  • 500g filetów śledziowych bismarck
  • 4 małe cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 płaty papryki koserwowej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 szklanki oleju np. rzepakowego

W czajniku zagotuj wodę. Cebulę przekrój na pół, a następnie na piórka i przełóż na durszlak. Sparz ją około 2 szklankami wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Filety śledzia obierz ze skóry i pokrój wedle uznania na kawałki. Ogórki pokrój w cienkie słupki, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Na dnie miski ułóż warstwę cebuli, oprósz majerankiem, pieprzem i papryką, skrop olejem. Następnie połóż warstwę śledzi, na nie korniszony i paprykę. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Na końcu dolej oleju, aby odrobinę zakrywał ostatnią warstwę.
Przykryj szczelnie folią do żywności i włóż do lodówki na kilka godzin.

Śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych bismarck lub matias
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała zwykła cebula
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie śmietany 12%
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu

Jeśli wolisz  matiasy musisz namoczyć je w zimnej wodzie kilka godzin przed przygotowaniem, aby straciły intensywną słoność. Natomiast bismarcki należy jedynie obrać, ze skóry i gotowe.

Przygotowane filety pokrój na paski wedle uznania. Obie cebule pokrój na drobną kostkę i wrzuć do osobnej miski. Następnie dodaj cukier oraz ocet np. jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu odciśnij dokładnie i wrzuć do miski ze śledziami.

Ogórki pokrój na małą kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do śledzi.
Sos. Śmietanę połącz z jogurtem, musztardami oraz pieprzem.
Dokładnie wymieszaj ze śledziami, szczelnie przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

 

zdjęcia i tekst: www.mamsmak.pl

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content