Dziś większość z nas zajada się pączkami, chrustem lub oponkami. Pozawalamy sobie nie liczyć kalorii, bo tłusty czwartek jest tylko raz w roku. Ale dzisiejszy dzień zwiastuje koniec karnawału i początek Wielkiego Postu. A jak Wielki Post, to i Środa Popielcowa. I tak jak dziś większość z nas daje sobie upust w jedzeniu, tak za kilka dni większość z nas będzie pościć. W wielu domach na stołach pojawią się śledzie.
W naszym kÄ…ciku kulinarnym proponujemy dziÅ› 3 wersje na te postne dania- sprawdzone przepisy przez KasiÄ™ BednarskÄ…, autorkÄ™ bloga: mamsmak.pl
śledzie z francuską
składniki:
- 1/2 kg śledzi typu matias lub bismarck
- 150g musztardy francuskiej ziarnistej
- 2-3 cebule
- świeżo zmielony pieprz
- 1 szklanka oleju rzepakowego
Śledzie pokrój na małe kawałki. Jeśli użyłaś matiasów, to nie zapomnij namoczyć je co najmniej 3 godziny wcześniej i mniej więcej co godzinę zmieniać wodę. Ja nie przepadam za matiasami i zawsze wybieram bismarki, które obieram ze skóry przed pokrojeniem. Pokrojone kawałeczki śledzia, ułóż na dnie wybranej patery, czy miski i może to być ta w której będą później prezentować się na stole. Na warstwie śledzi rozsmaruj równomiernie warstwę musztardy. Następnie posyp pokrojoną cebulą w drobną kostkę lub piórka. Na końcu posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kontynuuj do wyczerpania składników. Górna warstwa powinna składać się z cebuli i pieprzu. Teraz zalej wszystko około szklanką oleju, tak by jego cienka warstwa stykała się z ostatnią warstwą cebuli i pieprzu.
Jeśli nie bardzo lubisz ostry smak cebuli, to pokrojoną drobno cebulę wrzuć do durszlaka i przelej wrzątkiem. Poczekaj, aż całkowicie wystygnie i układaj według przepisu.
Jeśli lubisz bardzo pikantne potrawy, można musztardę francuską ziarnistą wymieszać z 2-3 łyżeczkami musztardy dijon i dopiero wtedy rozsmarowywać na śledziach.
Åšledzie w oleju
Składniki:
- 500g filetów śledziowych bismarck
- 4 małe cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 2 płaty papryki koserwowej
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 szklanki oleju np. rzepakowego
W czajniku zagotuj wodę. Cebulę przekrój na pół, a następnie na piórka i przełóż na durszlak. Sparz ją około 2 szklankami wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Filety śledzia obierz ze skóry i pokrój wedle uznania na kawałki. Ogórki pokrój w cienkie słupki, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Na dnie miski ułóż warstwę cebuli, oprósz majerankiem, pieprzem i papryką, skrop olejem. Następnie połóż warstwę śledzi, na nie korniszony i paprykę. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Na końcu dolej oleju, aby odrobinę zakrywał ostatnią warstwę.
Przykryj szczelnie folią do żywności i włóż do lodówki na kilka godzin.
Śledzie w śmietanie
Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych bismarck lub matias
- 3 ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 słodkie jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała zwykła cebula
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie śmietany 12%
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
Jeśli wolisz matiasy musisz namoczyć je w zimnej wodzie kilka godzin przed przygotowaniem, aby straciły intensywną słoność. Natomiast bismarcki należy jedynie obrać, ze skóry i gotowe.
Przygotowane filety pokrój na paski wedle uznania. Obie cebule pokrój na drobną kostkę i wrzuć do osobnej miski. Następnie dodaj cukier oraz ocet np. jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu odciśnij dokładnie i wrzuć do miski ze śledziami.
Ogórki pokrój na małą kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do śledzi.
Sos. Śmietanę połącz z jogurtem, musztardami oraz pieprzem.
Dokładnie wymieszaj ze śledziami, szczelnie przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
zdjęcia i tekst: www.mamsmak.pl