Kulinarne przygotowania przed środą popielcową: śledzie na trzy sposoby

DziÅ› wiÄ™kszość z nas zajada siÄ™ pÄ…czkami, chrustem lub oponkami. Pozawalamy sobie nie liczyć kalorii, bo tÅ‚usty czwartek jest tylko raz w roku. Ale dzisiejszy dzieÅ„ zwiastuje koniec karnawaÅ‚u i poczÄ…tek Wielkiego Postu. A jak Wielki Post, to i Åšroda Popielcowa. I tak jak dziÅ› wiÄ™kszość z nas daje sobie upust w jedzeniu, tak za kilka dni wiÄ™kszość z nas bÄ™dzie poÅ›cić.  W wielu domach na stoÅ‚ach pojawiÄ… siÄ™ Å›ledzie.

W naszym kÄ…ciku kulinarnym proponujemy dziÅ› 3 wersje na te postne dania- sprawdzone przepisy przez KasiÄ™ BednarskÄ…, autorkÄ™ bloga: mamsmak.pl

śledzie z francuską

składniki:

  • 1/2 kg Å›ledzi typu matias lub bismarck
  • 150g musztardy francuskiej ziarnistej
  • 2-3 cebule
  • Å›wieżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

Śledzie pokrój na małe kawałki. Jeśli użyłaś matiasów, to nie zapomnij namoczyć je co najmniej 3 godziny wcześniej i mniej więcej co godzinę zmieniać wodę. Ja nie przepadam za matiasami i zawsze wybieram bismarki, które obieram ze skóry przed pokrojeniem. Pokrojone kawałeczki śledzia, ułóż na dnie wybranej patery, czy miski i może to być ta w której będą później prezentować się na stole. Na warstwie śledzi rozsmaruj równomiernie warstwę musztardy. Następnie posyp pokrojoną cebulą w drobną kostkę lub piórka. Na końcu posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kontynuuj do wyczerpania składników. Górna warstwa powinna składać się z cebuli i pieprzu. Teraz zalej wszystko około szklanką oleju, tak by jego cienka warstwa stykała się z ostatnią warstwą cebuli i pieprzu.

Jeśli nie bardzo lubisz ostry smak cebuli, to pokrojoną drobno cebulę wrzuć do durszlaka i przelej wrzątkiem. Poczekaj, aż całkowicie wystygnie i układaj według przepisu.

Jeśli lubisz bardzo pikantne potrawy, można musztardę francuską ziarnistą wymieszać z 2-3 łyżeczkami musztardy dijon i dopiero wtedy rozsmarowywać na śledziach.

Åšledzie w oleju

Składniki:

  • 500g filetów Å›ledziowych bismarck
  • 4 maÅ‚e cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 pÅ‚aty papryki koserwowej
  • 2 Å‚yżki suszonego majeranku
  • 2 Å‚yżki Å›wieżo zmielonego pieprzu
  • 1 Å‚yżka ostrej papryki
  • 2 szklanki oleju np. rzepakowego

W czajniku zagotuj wodę. Cebulę przekrój na pół, a następnie na piórka i przełóż na durszlak. Sparz ją około 2 szklankami wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Filety śledzia obierz ze skóry i pokrój wedle uznania na kawałki. Ogórki pokrój w cienkie słupki, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Na dnie miski ułóż warstwę cebuli, oprósz majerankiem, pieprzem i papryką, skrop olejem. Następnie połóż warstwę śledzi, na nie korniszony i paprykę. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Na końcu dolej oleju, aby odrobinę zakrywał ostatnią warstwę.
Przykryj szczelnie folią do żywności i włóż do lodówki na kilka godzin.

Śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 1 kg filetów Å›ledziowych bismarck lub matias
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 sÅ‚odkie jabÅ‚ko
  • 1 maÅ‚a czerwona cebula
  • 1 maÅ‚a zwykÅ‚a cebula
  • 1 Å‚yżeczka octu
  • 1 Å‚yżeczka cukru
  • 1 opakowanie Å›mietany 12%
  • 1 maÅ‚e opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 Å‚yżka musztardy dijon
  • 1 Å‚yżka musztardy francuskiej
  • 1 Å‚yżka Å›wieżo mielonego pieprzu

JeÅ›li wolisz  matiasy musisz namoczyć je w zimnej wodzie kilka godzin przed przygotowaniem, aby straciÅ‚y intensywnÄ… sÅ‚oność. Natomiast bismarcki należy jedynie obrać, ze skóry i gotowe.

Przygotowane filety pokrój na paski wedle uznania. Obie cebule pokrój na drobną kostkę i wrzuć do osobnej miski. Następnie dodaj cukier oraz ocet np. jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu odciśnij dokładnie i wrzuć do miski ze śledziami.

Ogórki pokrój na małą kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do śledzi.
Sos. Śmietanę połącz z jogurtem, musztardami oraz pieprzem.
Dokładnie wymieszaj ze śledziami, szczelnie przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

 

zdjęcia i tekst: www.mamsmak.pl

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content