Dziękujemy Agnieszce, która nadesłała nam przepis na kruche cynamonowe ciasteczka. Przepis znalazła na portalu Moje Wypieki.
SkÅ‚adniki na okoÅ‚o 30 – 40 sztuk ciastek:
180 g masła, zimnego
90 g cukru pudru
230 g mÄ…ki pszennej
szczypta soli
1 płaska łyżka cynamonu
40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
Dodatkowo:
okoÅ‚o 50 – 100 g mlecznej czekolady do ozdoby
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 – 15 minut. Wystudzić na kratce.