Kolejna nasza propozycja na zupÄ™: krem z dyni

KREM Z DYNI

„Przepisów na ten rodzaj zupy istnieje mnóstwo. DÅ‚ugo nie mogÅ‚am siÄ™ zdecydować który wybrać, aż w koÅ„cu zdecydowaÅ‚y wÅ‚oskie upodobania. StwierdziÅ‚am, że zupa bÄ™dzie aromatyczna, bo jest zrobiona na bazie sofritto, które jest podstawÄ… wÅ‚oskich zup. Oprócz tego użyta zostaÅ‚a szaÅ‚wia, która razem z dyniÄ… jest połączeniem doskonaÅ‚ym. I ostatni czynnik, wiedziaÅ‚am, że mogÄ™ zaufać przepisowi Jamiego Olivera”- Kasia Bednarska.

dynia

Składniki:

  • kilka listków Å›wieżej szaÅ‚wii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 Å‚odyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 Å‚yżeczki suszonych pÅ‚atków chili
  • 2 Å‚yżki oliwy z oliwek

Grzanki Parmezanowe

  • kilka kromek chleba na grzanki
  • kawaÅ‚ek parmezanu do starcia
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Wlej do garnka oliwę i usmaż na niej kilka listków szałwii, aż zbrązowieją. Usuń je z garnka za pomocą widelca i odłóż na ręcznik papierowy, będą potrzebne później do dekoracji. Dzięki listkom szałwii oliwa zyskała wspaniały aromat. Wrzuć teraz do niej pokrojone według uznania (bo zostaną zmiksowane) warzywa: cebula, czosnek, marchewka, seler. Jeśli chcesz, aby zupa zyskała pikantny smak wrzuć teraz płatki chilli. Duś wszystko przez około 10 minut. Mieszaj co chwilę, aby warzywa się nie przypaliły. Następnie wrzuć pokrojoną na kawałki dynię i zalej wybranym bulionem. Po około 30 minutach dynia powinna być miękka. Zdejmij zupę z palnika i zmiksuj ją na gładkie piure za pomocą ręcznego blendera. Dopraw do smaku jeśli trzeba.
Przygotuj grzanki: kromki wybranego pieczywa skrop oliwÄ… i posyp startym parmezanem. DociÅ›nij palcami ser, aby „przykleiÅ‚” siÄ™ do chleba. NastÄ™pnie obrumieÅ„ z obu stron na patelni. Pilnuj, aby grzanki siÄ™ nie przypaliÅ‚y, bo bÄ™dÄ… mieć gorzki smak.
Podawaj zupę udekorowaną grzanką i usmażonymi listkami szałwii.

Prezentowany przepis oraz zdjęcia udostępniła nam Kasia, właścicielka bloga Mam Smak. Dziękujemy.

dynia1

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content