Kolejna nasza propozycja na zupę: krem z dyni

KREM Z DYNI

„Przepisów na ten rodzaj zupy istnieje mnóstwo. Długo nie mogłam się zdecydować który wybrać, aż w końcu zdecydowały włoskie upodobania. Stwierdziłam, że zupa będzie aromatyczna, bo jest zrobiona na bazie sofritto, które jest podstawą włoskich zup. Oprócz tego użyta została szałwia, która razem z dynią jest połączeniem doskonałym. I ostatni czynnik, wiedziałam, że mogę zaufać przepisowi Jamiego Olivera”- Kasia Bednarska.

dynia

Składniki:

  • kilka listków świeżej szałwii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Grzanki Parmezanowe

  • kilka kromek chleba na grzanki
  • kawałek parmezanu do starcia
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Wlej do garnka oliwę i usmaż na niej kilka listków szałwii, aż zbrązowieją. Usuń je z garnka za pomocą widelca i odłóż na ręcznik papierowy, będą potrzebne później do dekoracji. Dzięki listkom szałwii oliwa zyskała wspaniały aromat. Wrzuć teraz do niej pokrojone według uznania (bo zostaną zmiksowane) warzywa: cebula, czosnek, marchewka, seler. Jeśli chcesz, aby zupa zyskała pikantny smak wrzuć teraz płatki chilli. Duś wszystko przez około 10 minut. Mieszaj co chwilę, aby warzywa się nie przypaliły. Następnie wrzuć pokrojoną na kawałki dynię i zalej wybranym bulionem. Po około 30 minutach dynia powinna być miękka. Zdejmij zupę z palnika i zmiksuj ją na gładkie piure za pomocą ręcznego blendera. Dopraw do smaku jeśli trzeba.
Przygotuj grzanki: kromki wybranego pieczywa skrop oliwą i posyp startym parmezanem. Dociśnij palcami ser, aby „przykleił” się do chleba. Następnie obrumień z obu stron na patelni. Pilnuj, aby grzanki się nie przypaliły, bo będą mieć gorzki smak.
Podawaj zupę udekorowaną grzanką i usmażonymi listkami szałwii.

Prezentowany przepis oraz zdjęcia udostępniła nam Kasia, właścicielka bloga Mam Smak. Dziękujemy.

dynia1

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content