Kolejne bożonarodzeniowe przepisy nadesłała nam pani Iwona Turakiewicz, przewodnicząca KGW z Niewiarowa.
Pani Iwona poleca kaszę jaglaną ze śliwkami oraz szarlotkę herbatnikową.
Kasza jaglana ze śliwkami i orzechami
30 dag kaszy jaglanej
20 dag śliwek wędzonych
10 dag cukru
10 dag orzechów
1/2 kostki masła
Wykonanie: kaszę ugotować w małej ilości wody, uprażyć owoce, posiekać orzechy. Wymieszać wszystko razem i przełożyć do gęsiorki, na wierzch poukładać część śliwek, a na śliwki płatki masła, piec w piekarniku przez 30 min.
[Not a valid template]
Herbatnikowa szarlotka
2 duże paczki herbatników,
7 dużych jabłek
2 serki mascarpone,
Wykonanie: jabłka uprażyć ,dosłodzić jeśli są mało słodkie, zetrzeć na dużych oczkach. Wystudzone jabłka wymieszać z serkami, przekładać herbatnikami, powinny wyjść 4 warstwy, na wierzch polać polewą kakaową (polewa: 2 łyżki wody ,2 łyżki kakao ,4 łyżki masła, lekko podgotować, gorącą polewę wyłożyć na wierzch herbatników.
[Not a valid template]
Miło nam przekazać informację, że KGW z Niewiarowa zostało wyróżnione za różnorodność przygotowanych potraw z wykorzystaniem ryb, a były m.in. to: gołąbki, krokiety, pierogi, uszka, zupa, sałatka. Panie brały udział w wojewódzkim przeglądzie tradycyjnych potraw świątecznych i wigilijnych, organizowanym w siedzibie Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Krakowie.