Kasza jaglana ze śliwkami i orzechami oraz herbatnikowa szarlotka

Kolejne bożonarodzeniowe przepisy nadesłała nam pani Iwona Turakiewicz, przewodnicząca KGW z Niewiarowa.

Pani Iwona poleca kaszę jaglaną ze śliwkami oraz szarlotkę herbatnikową.

Kasza jaglana ze śliwkami i orzechami

30 dag kaszy jaglanej

20 dag śliwek wędzonych

10 dag cukru

10 dag orzechów

1/2 kostki masła

Wykonanie: kaszę ugotować w małej ilości wody, uprażyć owoce, posiekać orzechy. Wymieszać wszystko razem i przełożyć do gęsiorki, na wierzch poukładać część śliwek, a na śliwki płatki masła, piec w piekarniku przez 30 min.

[Not a valid template]

Herbatnikowa szarlotka

2 duże paczki herbatników,

7 dużych jabłek

2 serki mascarpone,

Wykonanie: jabłka uprażyć ,dosłodzić jeśli są mało słodkie, zetrzeć na dużych oczkach. Wystudzone jabłka wymieszać  z serkami, przekładać herbatnikami, powinny wyjść  4 warstwy, na wierzch polać polewą kakaową (polewa: 2 łyżki wody ,2 łyżki kakao ,4 łyżki masła, lekko podgotować, gorącą polewę wyłożyć na wierzch herbatników.

[Not a valid template]

Miło nam przekazać informację, że KGW z Niewiarowa zostało wyróżnione za różnorodność przygotowanych potraw z wykorzystaniem ryb, a były m.in. to: gołąbki, krokiety, pierogi, uszka, zupa, sałatka. Panie brały udział w wojewódzkim przeglądzie tradycyjnych potraw świątecznych i wigilijnych, organizowanym w siedzibie Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Krakowie.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content