DziÅ› bÄ™dzie na sÅ‚odko. Przepis na ciasto „KubuÅ›” nadesÅ‚aÅ‚ nam Maciek Rybak, z którym mieliÅ›my okazjÄ™ porozmawiać, po jego przygodzie z Master Chef Junior (przypominamy rozmowÄ™: zobacz tutaj).
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g mÄ…ki
- 210 g cukru
- 1 duża butelka soku typu Kubuś (900 ml)
- 3 budynie waniliowe
- Åšmietana 30%
- Gorzka czekolada (1 tabliczka)
- ciastka typu Delicje
Wykonanie:
Przygotować biszkopt: Jajka ubić z cukrem, potem dodać mąkę, pięć w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. W połowie soku rozpuścić 3 waniliowe budynie, a drugą połowę zagotować. Do gotującego się soku dodać sok z budyniem i mieszać aż zgęstnieje, potem odstawić do wystudzenia. Na przestudzony biszkopt wyłożyć masę kubusiową na to wyłożyć delicje. Śmietanę 30% ubić i wyłożyć na ciastka. Całość wyrównać i posypać startą czekolada (najlepiej gorzką).