Kącik Kulinarny

Dziś będzie na słodko. Przepis na ciasto „Kubuś” nadesłał nam Maciek Rybak, z którym mieliśmy okazję porozmawiać, po jego przygodzie z Master Chef Junior (przypominamy rozmowę: zobacz tutaj).

Składniki: 

  • 5 jajek
  • 200 g mąki
  • 210 g cukru
  • 1 duża butelka soku typu Kubuś (900 ml)
  • 3 budynie waniliowe
  • Śmietana 30%
  • Gorzka czekolada (1 tabliczka)
  • ciastka typu Delicje

Wykonanie:
Przygotować biszkopt: Jajka ubić z cukrem, potem dodać mąkę, pięć w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. W połowie soku rozpuścić 3 waniliowe budynie, a drugą połowę zagotować. Do gotującego się soku dodać sok z budyniem i mieszać aż zgęstnieje, potem odstawić do wystudzenia. Na przestudzony biszkopt wyłożyć masę kubusiową na to wyłożyć delicje. Śmietanę 30% ubić i wyłożyć na ciastka. Całość wyrównać i posypać startą czekolada (najlepiej gorzką).

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content