Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego. Rada naszej czytelniczki, aby dodać więcej mleka niż proponuje cukiernik.
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 150 ml mleka 3,2%
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 800 g rabarbaru
- 500 g truskawek
- 100 g płatków migdałowych
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 180-200 g mąki pszennej
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Podgrzewamy mleko. W środku miski robimy zagłębienie, wlewamy mleko (ciepłe), dodajemy połowę cukru i drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką, tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała „sucha”. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu wyrośnięcia.
Roztapiamy masło i dodajemy je do rozczynu, do tego pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Smarujemy blaszkę masłem i oprószamy mąką.
Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki. Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem, następnie rozkładamy na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz umyte i pokrojone truskawki. Całość delikatnie posypujemy cukrem.
Kruszonka
Na blat sypiemy mąkę, cukier puder i masło. Całość siekamy nożem, a następnie rozcieramy palcami ciasto, aby połączyło się w małe kuleczki.
Na tak przygotowane ciasto sypiemy kruszonkę oraz płatki migdałów, po czym odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem.
zobacz także: Rozpoczynamy sezon truskawkowy
Truskawki w roli głównej- po raz trzeci