Kącik Kulinarny: z mlekiem kokosowym

Dziś w Kąciku Kulinarnym proponujemy dwa sprawdzone przepisy na dania z mlekiem kokosowym: zupę dyniową i kurczaka curry. Pierwszy przepis został znaleziony na portlu Kwestia Smaku, drugi naginamyprzepisy.pl

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

SKŁADNIKI

  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (jeśli wolicie mniej intensywny smak, można dać pół puszki mleka)

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji).

Proponujemy podać z grzankami i kolendrą.

Kurczak curry z pomidorami

składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 1 duży świeży pomidor
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • sok z cytryny (do smaku, z ok 1/4 cytryny)
  • 2 łyżki oleju i łyżka masła
  • pół szklanki śmietany (18%)
  • mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili- do smaku

do podania: ryż i zielenina, najlepiej świeża kolendra, ale może też być zielona pietruszka, szczypiorek lub bazylia

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski. Następnie umieszczamy je w misce lub na głębokim talerzu, obsypujemy 3 łyżeczkami curry, tak aby całe były obtoczone i zostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut. Po tym czasie cebule kroimy na małe paseczki i podsmażamy na oleju. Kiedy zaczyna się szklić, dodajemy mięso i razem podsmażamy. Po chwili dodajemy czosnek, mieszamy. Kiedy mięso jest już dobre, dodajemy mleko kokosowe, śmietanę i resztę przypraw: sól, pieprz (u mnie kolorowy), chili.Po chwili wlewamy pokrojone pomidory z zalewą. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Na koniec dodajemy świeżego pomidora pokrojonego w ósemki i po 5 minutach duszenia danie jest gotowe.Proponuję podanie z ryżem ugotowanym na sypko i zieleniną.

Smacznego

 

źródło: naginamyprzepisy.pl

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content