Kącik Kulinarny: z jabłkami

Dziś w Kąciku Kulinarnym polecamy drożdżowe rożki oraz ciasto z jabłkami wg przepisu Pani Marty.

Składniki:

  • 2 szklanki i 2 Å‚yżki mÄ…ki tortowej
  • 4 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste Å‚yżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka (ja daÅ‚am trochÄ™ wiÄ™cej ok 200 ml)
  • 1/3 kostki masÅ‚a (8 dag) roÅ›linnego (ja daÅ‚am zwykÅ‚e)
  • cukier puder
  • mÄ…ka do podsypywania
  • opcjonalnie biaÅ‚ka ubite do posmarowania rożków
  • owoce (np. jabÅ‚ka, Å›liwki)
  • cynamon

W dużym garnku rozkruszamy drożdże, do których dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianÄ… mÄ…ka i sól. SkÅ‚adniki mieszamy, nastÄ™pnie dolewamy letnie mleko i letni tÅ‚uszcz. Wyrabiamy jednolite, gÅ‚adkie ciasto. Można to zrobić rÄ™cznie bÄ…dź mikserem nastawionym na Å›rednie obroty. Odstawimy do wyroÅ›niÄ™cia. Gdy ciasto podwoi swojÄ… objÄ™tość, po kawaÅ‚ku rozwaÅ‚kujemy na podsypanej mÄ…kÄ… stolnicy (dość cienko, bo ciasto roÅ›nie jeszcze w piekarniku). Kroimy na kwadraty, na które kÅ‚adziemy jabÅ‚ka. Owoce posypujemy cukrem i cynamonem. Rogi kwadratów sklejamy do wierzchoÅ‚ka, tak aby wyszedÅ‚ nam trójkÄ…t. Ciasteczka ukÅ‚adamy luźno na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Smarujemy ubitym biaÅ‚kiem, lub roztrzepanym jajkiem, lub mlekiem. Możemy zostawić jeszcze chwilÄ™ w ciepÅ‚ym miejscu do wyroÅ›niÄ™cia, a nastÄ™pnie pieczemy w 180 stopniach, ok. 20-25 minut. 

Ciasto z jabłkami wg przepisu Pani Marty

Ciasto:

  • 3 szklanki mÄ…ki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 margaryna
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 1l mleka
  • 2 budynie Å›mietankowe
  • 1,5kg jabÅ‚ek

 

Z podanych składników zarobić ciasto, następnie podzielić go na pół. Jedną część ułożyć w blaszce na papierze do pieczenia i podpiec.

Przygotować budyń.

Uprażyć pokrojone jabÅ‚ka, wymieszać z budyniem. MasÄ™ rozÅ‚ożyć na spodziecie i przykryć drugÄ… częściÄ… ciasta. Piec aż siÄ™ zarumieni. 

Autor: Redaktor1

Udostępnij post na:

Skip to content