Kącik Kulinarny: z jabłkami

Dziś w Kąciku Kulinarnym polecamy drożdżowe rożki oraz ciasto z jabłkami wg przepisu Pani Marty.

Składniki:

  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej
  • 4 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka (ja dałam trochę więcej ok 200 ml)
  • 1/3 kostki masła (8 dag) roślinnego (ja dałam zwykłe)
  • cukier puder
  • mąka do podsypywania
  • opcjonalnie białka ubite do posmarowania rożków
  • owoce (np. jabłka, śliwki)
  • cynamon

W dużym garnku rozkruszamy drożdże, do których dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąka i sól. Składniki mieszamy, następnie dolewamy letnie mleko i letni tłuszcz. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Można to zrobić ręcznie bądź mikserem nastawionym na średnie obroty. Odstawimy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, po kawałku rozwałkujemy na podsypanej mąką stolnicy (dość cienko, bo ciasto rośnie jeszcze w piekarniku). Kroimy na kwadraty, na które kładziemy jabłka. Owoce posypujemy cukrem i cynamonem. Rogi kwadratów sklejamy do wierzchołka, tak aby wyszedł nam trójkąt. Ciasteczka układamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy ubitym białkiem, lub roztrzepanym jajkiem, lub mlekiem. Możemy zostawić jeszcze chwilę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w 180 stopniach, ok. 20-25 minut. 

Ciasto z jabłkami wg przepisu Pani Marty

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 1l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1,5kg jabłek

 

Z podanych składników zarobić ciasto, następnie podzielić go na pół. Jedną część ułożyć w blaszce na papierze do pieczenia i podpiec.

Przygotować budyń.

Uprażyć pokrojone jabłka, wymieszać z budyniem. Masę rozłożyć na spodziecie i przykryć drugą częścią ciasta. Piec aż się zarumieni. 

Autor: Redaktor1

Udostępnij post na:

Skip to content