Kącik Kulinarny: Wołowina po Burgundzku, czyli BOEUF BOURGUIGNON

DziÅ› w KÄ…ciku Kulinarnym prezentujemy „woÅ‚owinÄ™ po burgundzku” wg. przepisu Pani Ani

Potrzebne sładniki:

  • 1.5 kg woÅ‚owiny(np. rozbratel)
  • 150 g wÄ™dzonego boczku
  • 200 g Å›wieżych pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula, 2 zÄ…bki czosnku, 10 szalotek
  • 50 g masÅ‚a klarowanego, 2 Å‚yżki oleju
  • 500 ml czerwonego wina (tylko wytrawne)
  • 500 ml bulionu woÅ‚owego
  • sól, pieprz,
  • 1 Å‚yżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 maÅ‚a papryczka chili (opcjonalnie),
  • 1 listek laurowy, Å›wieży tymianek, Å›wieża natka pietruszki

MiÄ™so kroimy na kawaÅ‚ki ok. 3 cm . Na  patelniÄ™  wkÅ‚adamy pokrojony w kosteczkÄ™ boczek i powoli smażymy aż do zrumienienia. Boczek przekÅ‚adamy do żaroodpornego garnka.

Do pozostaÅ‚ego tÅ‚uszczu dodajemy Å‚yżkÄ™ oleju oraz  poÅ‚owÄ™ masÅ‚a, partiami obsmażamy  miÄ™so i przekÅ‚adamy do tego samego garnka żaroodpornego.

Na tej samej patelni  rumienimy cebulÄ™ pokrojonÄ… w piórka, przekÅ‚adamy do garnka, później pokrojonÄ… w plasterki marchewkÄ™ i również przekÅ‚adamy do garnka. Można oprószyć mÄ…kÄ…. Wlewamy wino, po chwili bulion, wkÅ‚adamy caÅ‚Ä… papryczkÄ™ chili (opcjonalnie), dodajemy koncentrat, listek laurowy, Å›wieży tymianek i zagotowujemy. SkÅ‚adniki powinny być caÅ‚e przykryte zalewÄ…. Przykrywamy naczynie i gotujemy.

Na patelni,  na reszcie masÅ‚a podsmażamy obrane caÅ‚e cebulki szalotki i pieczarki w caÅ‚oÅ›ci. Dodajemy do gulaszu i gotujemy pod przykryciem ok. 1.5 godziny.

Potrawa jest gotowa gdy mięso jest całkowicie miękkie.

W oryginale wołowinę po burgundzku piecze się wkładając garnek z potrawą do piekarnika, ale wypróbowałam, że gotowana na palniku również jest bardzo smaczna. Ja podałam z pure ziemniaczanym i brokułami przygotowanymi na parze, ale można podać również z bagietką.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content